POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zakon o čipovima, Alibaba ide u Hong Kong, Gorivo pada – Šta se kreće na tržištu

Micron otkriva plan vredan 40 milijardi dolara za vraćanje proizvodnje čipova u SAD dok se predsednik Džo Bajden priprema da potpiše Zakon o čipovima. Alibaba ide u suprotnom smeru, pošto Hong Kong odobrava svoje planove da pomeri kompanije sa Američke berze na svoju. Zalihe su smirene uoči izveštaja o indeksu potrošačkih cena u sredu, a nafta je porasla zbog izveštaja da Ukrajina blokira isporuke ruske nafte u centralnu Evropu.

  1. Bajden je spreman da potpiše zakon o čipovima, pošto Micron izlaže plan za ponovno finansiranje od 40 milijardi dolara

Proizvođač čipova Micron najavio je plan za ulaganje 40 milijardi dolara do kraja decenije kako bi povećao svoju proizvodnu bazu u SAD, u velikoj meri oslanjajući se na vladine subvencije navedene u nedavno usvojenom Zakonu o čipovima i nauci, čiji je predsednik Džo Bajden trebalo bi da potpiše zakon u utorak.

Preusmeravanje proizvodnih kapaciteta odražava, između ostalog, zabrinutost za nacionalnu bezbjednost, s obzirom na pogoršanje američko-kineskih odnosa poslednjih godina, što je jasno ilustrovano reakcijom Kine na prošlonedeljnu posetu predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu. Većina Micron-ovih proizvodnih kapaciteta nalazi se u Velikoj Kini i Japanu.

Ova najava dolazi usred sve veće zabrinutosti zbog nadolazećeg prezasićenja ponude čipova, nakon porasta potražnje za uređajima, kompjuterskim igrama i kriptovalutama izazvanim pandemijom. Rivalska Nvidia oštro je smanjila svoje prognoze u ponedeljak, navodeći posebno slabost u narednom periodu.

  1. Alibaba kreće u Hong Kong

Deglobalizacija ide u oba smera.

Hong Kong je odobrio Alibabine planove za prenos svog primarnog tržišta na berzu u Hong Kongu, što je odluka koja predstavlja uredan kontrapunkt Micronovom planu svojih proizvodnih kapaciteta.

Praktičnije rečeno, ovaj potez će olakšati investitorima iz kopnene Kine da dobiju pristup akcijama kroz program „konektovanje akcija“ koji povezuje berzu u Hong Kongu i kopnu. Pitanje je da li će to biti dovoljno da se nadoknadi ograničeniji pristup sa kojim se ne-kineski investitori mogu suočiti u budućnosti.

Prema različitim izveštajima, ovaj potez će se verovatno dogoditi pre kraja godine.

Na drugom mestu u Kini, Teslina fabrika u Šangaju zabeležila je pad proizvodnje za dve trećine u julu u odnosu na mesec ranije, iako je to bilo zbog planiranog održavanja, a ne zbog bilo kakvog izraza tenzija između SAD i Kine.

fuel 2741 1
Zakon o čipovima, Alibaba ide u Hong Kong, Gorivo pada - Šta se kreće na tržištu 2
  1. Zalihe su se smirile ispred CPI; Mala preduzeća žale za inflacijom

Američke berze treba da se otvore kasnije, a izdavanje julskog izveštaja o inflaciji potrošačkih cena u sredu baca dugu senku ispred toga.

Nade u vrhunac indeksa potrošačkih cena su porasle, a učesnici na tržištu su skočili na probne dokaze o padu očekivanja potrošača u pogledu inflacije u najnovijem istraživanju njujorškog FED-a koje je objavljeno u ponedeljak. Međutim, poslednjih meseci cene su više puta rasle više od očekivanog. Inflacija je bila najveća briga malih preduzeća u mesečnom izveštaju NFIB-a koji je upravo objavljen.

  1. Putovanja su i dalje najjači sektor u ovoj sezoni zarada

Globalni sektor putovanja ostaje izuzetan u tekućoj sezoni zarada, sa bescarinskim gigantom Dufri i InterContinental Hotels Group koji su prijavili oštar skok poslovanja preko noći. IHG – vlasnik Crowne Plaza i Holiday Inn-a, ipak je pao, međutim, nakon što nije uspeo da parira užasnim učinkom rivala Hiltona i Marriott-a.

Obe kompanije su primetile da su prihodi premašili nivoe iz 2019. u Severnoj Americi, pri čemu Evropa malo zaostaje (raste pritisak za EU ​​zabranom ruskih turista), a Kina mnogo zaostaje zbog svoje politike nulte COVID-19. Ni jedan ni drugi nisu predvideli značajno usporavanje potražnje u bliskoj budućnosti.

Norwegian Cruise Line treba da nastavi temu sa svojim izveštajima o zaradi kasnije tokom dana.

  1. Naftni skokovi u izveštaju o Ukrajini

Cene sirove nafte su se oporavile na osnovu percepcije da je nagla nedavna rasprodaja otišla dovoljno daleko u bliskoj budućnosti.

Tržište su takođe sredili naslovi koji sugerišu da je ukrajinski operater naftovoda UkrTransNafta prestao da pumpa Rusku naftu preko teritorije zemlje kupcima u centralnoj Evropi, što bi bila neočekivana eskalacija energetskog sukoba između Rusije i njenih evropskih suseda.

Naslovi bi sugerisali da je ukrajinska frustracija zbog nastavka evropskih kupovina ruskog goriva – za koje kaže da pomaže u finansiranju rata – proključala. Taj potez dolazi dan nakon što je Bajdenova administracija odobrila dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od milijardu dolara.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter