POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zarada banaka, Proizvođački indeks, Dragi preti ostavkom – Šta pokreće tržište

JPMorgan pokreće sezonu zarada u drugom kvartalu, dok će podaci o inflaciji cena proizvođača i brojevi potraživanja za nezaposlene doprineti drami inflacije u sredu. Akcije bi trebalo da se otvore niže, iako je zarada preko noći kompanija u sektoru Uniqlo i Taiwan Semiconductor bila bolja nego što se očekivalo. Italijanske dionice i obveznice padaju jer Mario Dragi preti da će dati ostavku na mjesto premijera.

  1. Počinje sezona bankarskih zarada

Sezona zarada počinje ozbiljno u SAD sa objavljivanjem JPMorganovih (NYSE:JPM) rezultata. Imaće mnogo toga da se raspakuje u izjavi najveće američke banke, obično vođe bogatstva šire ekonomije.

Investitori će tražiti da vide koliko daleko se apokaliptična upozorenja generalnog direktora Džejmija Dajmona za svetsku ekonomiju pretvaraju u nove rezerve i stvarna otpisa loših kredita. Međutim, rezultati trgovanja banke mogu zamutiti vodu, u zavisnosti od toga koliko je dobro prošla kroz neobično promenljiv kvartal. Analitičari očekuju da će zarada opasti za oko 23% u odnosu na prošlu godinu na 2,94 dolara po akciji.

Kasnije će izveštavati i Morgan Stanley (NYSE:MS), koji nema istu vrstu kreditnog portfelja.

  1. Proizvođački indeks za dodavanje obrta naraciji o inflaciji

Više ekonomskih podataka moglo bi da doprinese – ili možda ohladi – spekulacijama o daljem porastu kamatnih stopa od Federalnih rezervi.

Najviša vrednost indeksa potrošačkih cena od 9,1% u sredu od 41 godine dovela je učesnike na tržištu u pripravnost zbog mogućeg povećanja stope federalnih fondova za 1 odsto kada se ona sastane krajem meseca, što je strah podstaknut odlukom Banke Kanade da da poveća kamatne stope samo nekoliko sati nakon Američkih podataka.

Očekuje se da će indeks cena proizvođača porasti za još 0,8% u junu, što ukazuje na to da pritisak inflacije u cevovodu neće biti smanjen čak i ako bi godišnja stopa trebalo da se smanji zbog baznih efekata. Nedeljni zahtevi za nezaposlene će pokazati da li se tržište rada hladi, ili oni koji gube posao i dalje jednostavno plove pravo u nove poslove.

  1. Akcije će se otvoriti u padu uprkos snažnim izveštajima preko noći

Američke berze treba da se ponovo otvore niže, nakon što su se držale iznenađujuće dobro suočene sa još jednim šokantnim izveštajem o inflaciji u utorak. Međutim, zarada JPMorgan-a i ekonomski podaci imaju veliki uticaj na stvarni nivo otvaranja.

Preko noći je došlo do zarade veće od očekivane od strane vlasnika Uniqlo-a Fast Retailing (TIO:9983) i od Taivan Semiconductor-a (NYSE:TSM), najvećeg svetskog proizvođača silicijumskih čipova po ugovoru. Švedski proizvođač telekomunikacione mrežne opreme Ericsson (BS:ERICAs) je međutim razočaran.

Ostale akcije koje će kasnije verovatno biti u fokusu uključuju Netfliks (NASDAK:NFLKS) i Microsoft (NASDAQ:MSFT) nakon vesti o njihovom partnerstvu u postavljanju oglasa na neke od sadržaja giganta za strimovanje.

  1. Italijanski prinosi skaču dok se Italijanski PM suočava sa ključnim glasanjem o poverenju

Evropska energetska kriza prerasta u ekonomsku, a na nekim mestima i političku.

Prinosi na italijanske obveznice su porasli, a FTSE MIB je pao pošto je premijer Mario Dragi zapretio da će dati ostavku ako Pokret 5 zvezdica (M5S) napusti svoju koalicionu vladu. Dragijevo prisustvo u vrhu italijanske politike bilo je smirujući faktor za tržišta, dok je prvo pandemija, a zatim rat u Ukrajini pogodila ekonomiju koja je uznemirena visokim dugom i hronično niskim rastom. Zatim, postoji opasnost od viših kamatnih stopa od Evropske centralne banke, koja će još jače stisnuti javne finansije.

M5S će biti uzdržan pri glasanju o poverenju vladi koje se održalo u Senatu danas u 2pm. Dragi je zapretio da će podneti ostavku ako to učini. Ako to uradi, onda će lopta ponovo biti u polju ostarelog predsednika Serhija Matarele.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter