POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zašto Cathie Wood smatra da će Bitkoin vredeti million dolara i preporučuje kupovinu Coinbase akcije?

Cathie Wood nedavno je povećala poziciju svog fonda u deonicama kompanije Coinbase Global i ponovila svoju prognozu da će cena Bitkoina dostići 1 milion dolara. Da li ovo odgovara očekivanjima analitičara?

U intervjuu za Bloomberg, izvršna direktorka i glavna investiciona direktorka ARK Invest-a, Cathie Wood, nedavno je razgovarala o tome zašto njen glavni fond, Ark Invest (ARKK), povećava svoju poziciju u deonicama Coinbase-a nakon što je Securities and Exchange Commission (SEC) tužio Binance, jednog od najvećih konkurenata Coinbase-a.

ARKK je kupio skoro 330.000 deonica COIN-a 6. juna 2023. godine, što je tada vredelo oko 17 miliona dolara. Dva druga berzanska ETF fonda, Ark Fintech Inovation ETF i Ark ETF za internet nove generacije, takođe su dodali 35.700 deonica (vrednosti 1,8 miliona dolara) i 53.900 deonica (vrednosti 2,8 miliona dolara), respektivno.

Prosečna cena po kojoj su ova tri fonda kupila deonice iznosi između 272,75 i 282,93 dolara, a ukupna vrednost pozicije u ARK fondovima trenutno iznosi 1,77 milijardi dolara. COIN se trenutno trguje po ceni od 53,90 dolara. Nema potrebe napominjati da je fond trenutno duboko u gubitku u ovoj poziciji.

Kada je reč o tome zašto je i dalje optimistična, njeni razlozi se svode na sledeće: primena SEC-a će dovesti do toga da Coinbase postane jedina relevantna kriptovalutna berza u Sjedinjenim Američkim Državama. Naravno, ovo pod pretpostavkom da će Coinbase izaći kao pobednik iz svojih sopstvenih pravnih bitki sa SEC-om.

Wood je objasnila da vidi razliku u optužbama koje se odnose na ove dve berze. Dok su obe suočene sa tužbama SEC-a zbog navodnog trgovanja i držanja neregistrovanih hartija od vrednosti, Binance se može suočiti i sa ozbiljnijim optužbama.

Izvršni direktor Binance-a, Čangpeng Džao, ili CZ, suočio se sa građanskom tužbom koju je podnela američka regulatorna agencija za derivate u martu. Tužba tvrdi da su CZ i tri njegove povezane kompanije prekršili Zakon o robnoj berzi i nekoliko regulacija Komisije za trgovanje robama.

Takve optužbe “nemaju veze sa Coinbase-om”, prema rečima Wood. Stoga ona veruje da će Coinbase preživeti oluju i izići kao pobednik.

Teško je reći da li je ovo uverenje u COIN opravdano. Dok neki analitičari dele njen stav, drugi to ne čine. 

Nekoliko značajnih analitičara je iznelo bullish (optimistične) ciljne cene od 70 dolara, uključujući Džona Todara i Atlantic Equities.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter