PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Zašto je cena Bitkoina “zaglavljena” između 28,600 i 31,000 USD?

Cena Bitkoina je zaglavljena, i fluktuira unutar uskog opsega trgovanja.

Cena Bitkoina prolazi kroz neuobičajeno miran period, pri čemu su nekoliko indikatora volatilnosti dostigla gotovo rekordno niske vrednosti. Trenutno, cena Bitkoina je porasla za skoro 2%, dostigavši intradnevni maksimum od 29.735 dolara, ali ovaj uspon cene BTC-a ostaje unutar ravnotežnog trenda tržišta gde se cena trgovala u rasponu od 28.670 do 31.000 dolara.

Hajde da razmotrimo nekoliko razloga zašto je cena Bitkoina zaglavljena u trenutnom uskom opsegu.

Bitcoin cena beleži rekordno nisku volatilnost

Iako je Bitkoin imao slične periode trgovanja tokom ciklusa 2016. i 2019. godine, realizovana volatilnost u 2023. godini je dostigla najniže nivoe u višegodišnjem periodu. Metrika realizovane volatilnosti na godišnjem nivou dostigla je nivoe koje Bitkoin cena nije videla od decembra 2016. godine.

Smanjena realizovana volatilnost se poklapa sa stišanim obimom trgovanja fjučersima i opcijama Bitkoina. Derivati Bitkoina nisu jedina značajna kripto imovina koja se približava istorijskim minimumima u obimu trgovanja. Derivativi Ethereum-a pali su ispod najnižih vrednosti iz januara 2023. godine u avgustu. 

Bitkoin je imao samo 19 milijardi dolara u ukupnom obimu trgovanja derivativima, I približio se minimumima iz januara 2023. godine.

Šta je sledeće za cenu Bitkoina?

Sa tehničkog gledišta, tržišna cena Bitkoina se održava iznad više ključnih dugoročnih pokretnih proseka. Trend prati slične obrasce prethodnih ciklusa Bitkoina.

Uprkos trenutnoj niskoj volatilnosti i uskom rasponu cene Bitkoina, Konor Raider, šef istraživanja i podataka u Ethena Labs, ne očekuje da će to dugo trajati. Raider je za Cointelegraph rekao:

“Dubina tržišta BTC-a se približava godišnjim minimumima, i u periodima niske likvidnosti, obično vidimo više kratkoročne volatilnosti, kako na gore, tako i na dole. Kao i uvek, moramo razmotriti širu sliku. Gledajući unapred, preduslov za rast cene kako ulazimo u sledeći BTC halving je definitivno prisutna. Sve izgleda pozitivnije kada se razmatra na duži rok, a uz potencijal odobrenja za spot ETF, sentiment se svakako može poboljšati. Ali do tada, očekujem da će biti perioda dosadnog tržišta zajedno sa nekim kratkoročnim potezima izazvanim niskom likvidnošću.”

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter