POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zašto su Bitkoin i ostale kriptovalute danas u porastu?

Bitkoin se popeo iznad 21.000 dolara danas u ranim jutarnjim satima. Skok Bitkoina je usledio kao odgovor na bolju situaciju na tržištima i poboljšani indeks potrošačkih cena. Ovim je Bitkoin dostigao maksimalnu cenu od početka novembra. Veruje se da iza rasta cene stoji kombinacija očekivanja investitora i znakova popuštanja inflacije.

Podaci sa Coinmarketcap-a pokazuju da je Bitkoin porastao na 21.047 dolara ranije u toku dana. Ovo je skok iznad 20.000 dolara po prvi put od 8. novembra 2022. Zajedno sa Bitkoinom, Ethereum je porastao iznad 1.500 dolara, povlačeći sa sobom druge altcoine kao što su Cardano i Dogecoin. Oba altcoina su dodala više od 11% u roku od 24 sata kako se Cardano popeo na 0,366 dolara, a Dogecoin na 0,089 dolara.

Današnji skok cena kriptovaluta zahvatio je čitavo tržište koje je naraslo za 86 milijardi dolara tržišne kapitalizacije. U vreme pisanja ovog teksta, tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta je bila preko 992 milijarde dolara.

Izveštaj o potrošačkim cenama objavljen u SAD pokazuje opadanje inflacije od decembra 2022. do januara 2023. Prema ekonomskim analitičarima, uticaj ovog izveštaja bi trebalo da dovede do usporavanja podizanja kamatnih stopa od strane FED-a.

Kriptovalute su porasle zajedno sa drugim rizičnim investicijama kao što je berzanski indeks Nasdaq 100, koji je registrovao profit šest dana zaredom. To podržava rastuće uverenje da postoji korelacija između kriptovaluta i tehnoloških američkih akcija. Možda je priliv institucionalnih investitora poslednjih godina imao veze sa ovom korelacijom.

Šon Farel, šef strategije digitalne imovine u Fundstratu, objasnio je da je kripto imovina imala dobre rezultate nakon podataka koji ukazuju na to da inflacija u SAD popušta. Po njegovom mišljenju, korelacija kriptovaluta i makroekonomije neće nestati uskoro. On je izrazio zadovoljstvo zbog toga kako su cene akcija odreagovale u protekloj nedelji, napominjući da je dno na tržištu kriptovaluta verovatno već formirano.

Šta je Bitkoin i kako funkcioniše pročitaj u tekstu.

Izvor: Coin Edition

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter