POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zemlje BRIKS-a rade na „fundamentalno novoj valuti“

Hegemonija američkog dolara na međunarodnim tržištima nastavlja da se pogoršava delimično zbog odbijanja “globalnog juga” da primeni zapadne sankcije Rusiji.

Zamenik predsednika ruske Državne dume Aleksandar Babakov rekao je 30. marta da BRIKS blok ekonomija u razvoju – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike – radi na razvoju „nove valute“ koja će biti predstavljena na predstojeći samit organizacije u Durbanu.

„Prelazak na obračun u nacionalnim valutama je prvi korak. Sledeći je da se u najskorije vreme obezbedi opticaj digitalne ili bilo koje druge forme fundamentalno nove valute. Mislim da će na BRIKS-u [samitu lidera] biti objavljena spremnost za realizaciju ovog projekta, takvi radovi su u toku“, rekao je Babakov na marginama Rusko-indijskog poslovnog foruma strateškog partnerstva za razvoj i rast.

Babakov je takođe naveo da bi se u okviru BRIKS-a verovatno mogla pojaviti jedinstvena valuta, koja bi bila vezana ne samo za vrednost zlata već i za „druge grupe proizvoda, elemente retkih zemalja ili tlo“.

Zemlje članice BRIKS-a čine više od 40% svetske populacije i oko četvrtine svetskog BDP-a. Poslednjih meseci, grupa se pozicionirala kao alternativa Globalnog juga grupi nacija G7.

brics logo
Izvor: Library of Congress

Nekoliko nacija u zapadnoj Aziji i severnoj Africi izrazilo je interesovanje za pridruživanje bloku, uključujući Saudijsku Arabiju i Alžir. Iran je prošle godine zvanično podneo zahtev za pridruživanje BRIKS-u.

Ranije ovog meseca, južnoafrički ministar spoljnih poslova Naledi Pandor otkrio je da je globalno interesovanje za BRIKS „ogromno“, dodajući da je na svom stolu imala 12 pisama iz zainteresovanih zemalja, uključujući UAE, Egipat, Argentinu, Meksiko i Nigeriju.

Vest o mogućoj valuti BRIKS-a dolazi u trenutku kada se sve veći broj nacija širom sveta udaljava od trgovanja američkim dolarima kao rezultat Vašingtonove politike ekonomske prinude.

Samo ove nedelje, grupa zemalja ASEAN-a razgovarala je o izbacivanju američkih dolara, evra, jena i britanske funte iz finansijskih transakcija i umesto toga prelazak na obračune u lokalnim valutama. Slično tome, Brazil – najveća privreda u Latinskoj Americi – postigao je sporazum sa Kinom da omogući da se uvozne i izvozne transakcije između obe zemlje odvijaju bez upotrebe američkog dolara.

Bivši glavni ekonomista Goldman Saksa Džim O’Nil ovog meseca pozvao je BRIKS da se proširi i ospori dominaciju dolara, ističući da ekonomska hegemonija Vašingtona destabilizuje monetarnu politiku drugih zemalja.

„Američki dolar igra previše dominantnu ulogu u globalnim finansijama“, napisao je on u radu objavljenom u časopisu Global Polici. „Kad god je Odbor federalnih rezervi krenuo u periode monetarnog pooštravanja, ili suprotno, popuštanja, posledice na vrednost dolara i uticaji su bili dramatični.

Izvor: TheCradle

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter