POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato i bakar idu ka najboljem mesecu za 2022. godinu

Cene zlata i bakra su u sredu bile prigušene u iščekivanju govora predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela, ali su krenule ka svom najboljem mesečnom dobitku ove godine nakon signala da će povećanje kamatnih stopa u SAD verovatno usporiti u narednim mesecima.

Očekuje se da će Pauel dati više naznaka o američkoj ekonomiji i putu monetarne politike do kraja godine kada će kasnije tokom dana govoriti na događaju u Vašingtonu.
Tržišta takođe očekuju ključne podatke o platnim spiskovima u SAD kasnije tokom nedelje.

Dok je zapisnik sa novembarskog sastanka Feda pokazao da sve veći broj članova Fed-a podržava manja povećanja stopa u narednim mesecima, govornici Fed-a su upozorili da će tvrdoglava inflacija verovatno zadržati visoke stope u SAD sve do 2024. godine.

Ovo je malo doprinelo obuzdavanju jednomesečnog rasta na tržištima metala, pošto je mogućnost manjeg povećanja kamatnih stopa u decembru ponudila veliko olakšanje neuspešnoj imovini kao što je zlato.

Prometne cene zlata su se stabilizovale oko 1.748,99 dolara po unci, dok su fjučersi zlata pali za 0,1% na 1.747,30 dolara po unci. Oba instrumenta su skočila skoro 1% u utorak, a trebalo bi da porastu za oko 7% za novembar – njihov najveći mesečni porast od maja 2021.

Ali izgledi za zlato i dalje ostaju prigušeni, s obzirom na to da američka inflacija napreduje znatno iznad godišnjeg cilja Fed-a. Tvrdoglava inflacija mogla bi dovesti do toga da centralna banka dodatno pooštri monetarnu politiku kako bi snizila cene – scenario koji je negativan za zlato.

Žuti metal je naglo pao ove godine pošto su rastuće kamatne stope povećale oportunitetne troškove držanja imovine koja ne donosi prinos.

Među industrijskim metalima, cene bakra su blago pale u sredu, ali su takođe postavljene za najbolji mesec u 2022.

Fjučersi na bakar su pali za 0,1% na 3,6405 dolara po funti, nakon porasta od 0,7% na prethodnoj sesiji.
Ali trebalo je da porastu za skoro 8% u novembru – najboljem mesecu od početka 2021.

Cene bakra su u velikoj meri povećane spekulacijama o smanjenju ograničenja vezanih za COVID u velikom uvozniku Kini.

Najveći svetski uvoznik bakra suočava se sa povećanim gnevom javnosti zbog svog postupanja sa pandemijom COVID-19, što je podstaklo spekulacije da će vlada biti prinuđena da suspenduje restriktivne mere.

Ali Peking do sada nije dao takve indikacije, jer se zemlja bori sa rekordno visokim dnevnim porastom infekcija COVID-19. Ovo je dovelo do ponovnog uvođenja strogih ograničenja kretanja u nekoliko velikih gradova u poslednja dva meseca, što je teško opteretilo kinesku ekonomiju.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter