POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato i dalje na putu rasta

Cene zlata su u petak porasle četvrtu uzastopnu sesiju nakon novih znakova da inflacija u SAD popušta, dok su uporni strahovi od recesije 2023. takođe podržavali potražnju za žutim metalom.

Podaci od četvrtka pokazali su da je inflacija indeksa cena proizvođača u SAD rasla sporijim tempom u martu, dan nakon što su podaci pokazali da se inflacija potrošačkih cena takođe smanjila.
Ovi podaci su podstakli očekivanja da se inflacija povlači, što bi moglo da privuče manje oštre korake Federalnih rezervi.

Dolar je potonuo na skoro jednogodišnji minimum nakon ovih podataka, dok su se prinosi na državne obveznice takođe povukli, što je pogodovalo cenama zlata.

Potražnja za utočištem za žutim metalom takođe je podstaknuta nekoliko upozorenja o američkoj recesiji ove godine, čija perspektiva takođe znači manje oštre akcije Fed-a.

Spot zlato je poraslo za 0,3% na 2.046,61 dolara po unci, dok su fjučersi na zlato pali za 0,05% na 2054.3 dolara za uncu do 09:20. Oba išla na sedmični rast od skoro 2% svaki.

Zlato je bilo na suzama u poslednjih mesec dana, a utočište u žuti metal je prvobitno bilo izazvano strahom od bankarske krize.

Ostali plemeniti metali su takođe napredovali u petak i bili su postavljeni za jaku nedelju. Platinum fjučersi su porasli za 0,6% na 1.069,15 dolara po unci, dok su fjučersi na srebro porasli za 0,9% na 26,148 dolara po unci.

Među industrijskim metalima, cene bakra su naglo porasle, u korist slabijeg dolara. Osećanju prema crvenom metalu doprineo je i optimizam u pogledu oporavka potražnje u velikom uvozniku Kini.

Fjučersi na bakar su porasli za 1% na 4,1680 dolara po funti, a trebalo je da dodaju skoro 4% ove nedelje.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter