POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato je palo ispod 1.800 dolara jer se strahovi Fed-a ponovo pojavljuju

Cene zlata su u utorak pale ispod ključnih nivoa, a tržišta metala su ponovo pod pritiskom jer su američki podaci jači od očekivanog podstakli dolar i povećali neizvesnost u vezi sa snagom američke ekonomije i kako će Federalne rezerve odgovoriti na to.

Dolar je porastao za prvu sesiju od četiri u ponedeljak, oporavljajući se od petomesečnog najnižeg nivoa nakon što su podaci o američkim fabričkim narudžbama i uslužnom sektoru pokazali da su neki aspekti privrede znatno iznad očekivanja, što bi moglo da doprinese inflatornim pritiscima.

Ovo bi moglo da natera Fed na podizanje stopa duže nego što se očekivalo, posebno ako inflacija ostane tvrdoglavo iznad ciljanog raspona centralne banke.
Iako je Fed u narednim mesecima najavio manja povećanja kamatnih stopa, centralna banka je takođe upozorila da bi stope mogle dostići vrhunac na mnogo višim nivoima od očekivanog.

Takav scenario bi bio negativan za većinu sredstava koja se ne prinose, pri čemu će verovatno najviše uticati na zlato. Centralna banka sada treba da se sastane sledeće nedelje na svom poslednjem sastanku za 2022. godinu.

Spot zlato je bilo ravno oko 1.769,30 dolara po unci, dok su fjučersi zlata bili stabilni na 1.781,55 dolara po unci. Oba instrumenta su u ponedeljak pala za oko 1,7%, što je njihov najgori dan u skoro tri meseca.

Rastuće kamatne stope bile su najveća težina cena poluga u ovoj godini, pošto su viši prinosi na dug povećali oportunitetne troškove držanja zlata.
Dok se žuti metal oporavio od najnižih vrednosti koje su pogodile ranije ove godine, njegovi izgledi su i dalje ograničeni neizvesnošću u vezi sa kretanjem kamatnih stopa u SAD.

Ostali plemeniti metali takođe su u utorak smanjeni nakon oštrog pada na prethodnoj sesiji.
Fjučersi na platinu su pali za 0,1%, dok su fjučersi na srebro ostali oko 22,422 dolara za uncu.
Oba metala su u ponedeljak pala za 2,4%, odnosno 4,4%.

Kada je reč o industrijskim metalima, cene bakra su u ponedeljak preokrenule rano povećanje jer su strahovi od viših kamatnih stopa u velikoj meri neutralisali optimizam u pogledu potencijalnog oporavka kineske tražnje.

Fjučersi na bakar su bili oko 3,7900 dolara za funtu nakon što su pali za 2% na prethodnoj sesiji.

Dok je crveni metal označio snažan oporavak u protekle dve nedelje zbog rastućeg optimizma u vezi sa povlačenjem mera protiv COVID-a u Kini, čini se da je strah da će više kamatne stope dodatno zaustaviti ekonomsku aktivnost prekinuti oporavak.

Kina još uvek nije dala nikakav signal da će smanjiti celokupnu svoju politiku nulte COVID-19, pošto je do sada smanjila samo određene mere u svojim većim gradovima.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter