POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato na 11-nedeljnom vrhu nakon pada inflacije

Federalne rezerve i tržišta rizika možda ispunjavaju svoju želju, a zlatni bikovi se pridružuju stranci – zaista retka trojka.

Podaci od četvrtka koji ukazuju na devetomesečne najniže vrednosti inflacije u SAD doveli su Fed i Volstrit bliže takozvanom pivotu stope u decembru, podstaknuvši zlato na 11-nedeljne maksimume pošto je žuti metal probio barijeru od 1.750 dolara za uncu.

Decembarski referentni ugovor o fjučersima zlata u SAD-u je na njujorškom Comex-u porastao za 40 dolara, ili 2,3%, na 1.753,70 dolara po unci. Vrhunac sesije od 1.758,20 dolara bio je najviši od 27. oktobra.

Promptna cena poluga, koju neki trgovci pažljivije prate od fjučersa, bila je na 1.753,13 dolara.

Indeks potrošačkih cena u SAD, ili CPI, povećao se za samo 7,7% u periodu od 12 meseci u oktobru, u odnosu na rast od 8% koji su prognozirali ekonomisti i u odnosu na godišnji rast od 8,2% do septembra. Istorijski podaci pokazuju da je to najniže godišnje očitavanje inflacije od januara.

Pre oktobra, i Bela kuća i kreatori ekonomske politike u Federalnim rezervama borili su se da obuzdaju inflaciju, a godišnji indeks potrošačkih cena je u junu dostigao najviši nivo od četiri decenije od 9,1%.

U svom pokušaju da kontroliše inflaciju, Fed je dodao 375 baznih poena na kamatne stope od marta kroz šest povećanja stopa. Pre toga, kamatne stope su bile na vrhuncu od samo 25 baznih poena pošto je centralna banka smanjila stope na skoro nulu nakon globalnog izbijanja pandemije koronavirusa 2020.

Fed, koji je izvršio četiri uzastopna povećanja stope od 75 baznih poena od juna do novembra, razmatra skromnije povećanje od 50 baznih poena u decembru.
Najnovije očitavanje CPI bi moglo omogućiti centralnoj banci da to uradi, kažu ekonomisti.

Osim što je profitiralo od mogućnosti manjeg povećanja stope u SAD sledećeg meseca, zlato je verovatno osvajalo i deo novca koji je izašao iz kriptovaluta tokom protekle nedelje, jer je Bitcoin pao za 25% zbog zabrinutosti u vezi sa kripto-razmenom, rekli su trgovci.

„Sada nema čvrstih podataka koji bi potvrdili tokove fondova iz kriptovaluta u zlato, ali bio bih iznenađen ako se to ne dogodi“, rekao je Filip Strejbl, glavni tržišni strateg kompanije Blue Line Futures u Čikagu.

„Uobičajeno je obrnuto jer zlato retko pronalazi ljubav među kripto gomile“, rekao je Strejbl. „Ali zlato sada izgleda relativno sigurnije od digitalnih valuta i zamislite da je steklo novo poštovanje koje bi moglo značiti veće alokacije koje su možda bile namijenjene za kriptovalute.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter