POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato na najvišem nivou u poslednjih 8 meseci, bakar skočio 10% od početka godine

Cene zlata u ponedeljak su se stabilizovale oko nedavnih vrhova pošto su investitori ostvarivali profit i bili oprezni uoči niza važnih ekonomskih događaja i sastanaka centralnih banaka širom sveta ove nedelje.

Žuti metal je naglo ojačao poslednjih nedelja zbog sve većeg broja opklada da će Federalne rezerve SAD podići kamatne stope sporijim tempom u narednim mesecima, smanjujući određeni pritisak na imovinu koja ne daje prinos.
Ova ideja je potkrepljena podacima koji su pokazali da je inflacija u decembru dodatno opala, što je uticalo na prinose dolara i američkih zapisa trezora.

Strahovi od recesije u velikim ekonomijama ove godine su takođe doveli do obnovljene tražnje za zlatom kao sigurnim utočištem, pošto počinju da se osećaju efekti naglog povećanja kamatnih stopa 2022. godine.

Zlato je palo za 0,1% na 1.918,49 dolara po unci, dok su fjučersi na zlato bili stabilni na 1.921,50 dolara za uncu. Oba instrumenta su bila blizu svog najvišeg nivoa od maja 2022.
Ipak, očekuje se da će obim trgovanja na tržištima metala biti smanjen danas zbog praznika u SAD.

Među industrijskim metalima, cene bakra su se blago povukle u ponedeljak nakon što su prošle nedelje dostigle sedmomesečni maksimum. Crveni metal je zabeležio veliki skok usred sve većih očekivanja za oporavak kineske tražnje ove godine, nakon što je zemlja ublažila većinu svojih strogih ograničenjaž protiv COVID-a.

Fjučersi na bakar visokog kvaliteta su pali za 0,3% na 4,2060 dolara po funti, ali se do sada ove godine trguju po većoj ceni od 10%.
Pored pozitivnih trendova tražnje u Kini, koja je najveći svetski potrošač bakra, očekuje se da će cene crvenog metala imati koristi od potencijalnih poremećaja u snabdevanju velikih proizvođača u Latinskoj Americi.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter