POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato najniže u petoj nedelji kako dolar raste

Cene zlata su u četvrtak dodatno pale pošto je američki dolar ojačao uoči ključnih podataka o platnim spiskovima koji treba da budu objavljeni ove nedelje, dok su cene bakra potonule zbog rastuće zabrinutosti zbog usporavanja globalne ekonomije.

Prometno zlato je palo za 0,3% na 1.706,26 dolara za uncu, dotaknuvši najslabiji nivo od kraja jula.
Fjučers na zlato potonuo je 0,5% na 1.716,75 dolara za uncu.
Oba instrumenta su značajno pala u poslednjih pet meseci, pošto su rastuće američke kamatne stope povećale prinose dolara i trezora.

Cene poluga su se povukle ove nedelje, dok se dolar zadržao na 20-godišnjim maksimumima uoči ključnih podataka o platnim spiskovima u SAD koji se ne odnose na poljoprivredu koji su objavljeni u petak. Indeks dolara je u četvrtak porastao za 0,3%.

Dok se očekuje da će platni spiskovi u SAD biti niži u avgustu nego prethodnog meseca, očitavanje veće od očekivanog moglo bi da pruži Federalnim rezervama više prostora za agresivno povećanje kamatnih stopa ove godine.

Podaci od srede, međutim, pokazali su da su američki privatni platni spiskovi porasli znatno manje nego što se očekivalo u avgustu, što ukazuje da se tržište rada možda hladi.

Ipak, komentari predsednika Fed-a Džeroma Pauela prošle nedelje pokazali su da su zlato i većina drugih metala značajno izgubili u protekle tri sesije. Investitori predviđaju preko 70% šanse da će Fed kasnije u septembru povećati kamatne stope za 75 baznih poena.

Povukli su se i drugi plemeniti metali.
Platina je potonula 0,9%, dok su fjučersi na srebro oslabili 1,6%.

Među industrijskim metalima, fjučersi na bakar su pali za 1,92% na 3,4510 dolara po funti, produžavajući gubitke na petu sesiju zaredom jer zabrinutost zbog globalne recesije nastavlja da raste.

Slaba ekonomska očitavanja iz Nemačke i Japana, zajedno sa rastućom inflacijom u zoni evra, takođe su izazvala zabrinutost zbog usporavanja ekonomske aktivnosti, umanjujući potražnju za bakrom.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter