POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato pada drugi uzastopni kvartal, najgora nedelja od 2021. godine

Cene zlata su pale drugi kvartal zaredom nakon gubitaka koji su počeli u avgustu i trajali kroz septembar, što potkrepljuje pad u toku tekuće nedelje – najgori u više od dve godine.

Najaktivniji ugovor za zlato na Komexu u Njujorku, decembar, završio je na 1.866,10 dolara za uncu, što je pad od 12,50 dolara, ili 0,7% na danu. Benchmark za američke zlato-fjucers ugovore bio je niži za 4% tokom nedelje, što je najveći nedeljni pad od gotovo 6% tokom nedelje do 11. juna 2021. godine.

Za treći kvartal, pad cena zlata na Comex-u iznosio je oko 3%, nakon što su padovi od 2% u avgustu i 5% u septembru anulirali rast u julu od 4%. U drugom kvartalu, cene zlato-fjucersa pale su skoro 4%.

Spot cena zlata, koju pažljivije prate neki trgovci u odnosu na fjučers, iznosila je 1.850,20 dolara do 14:00 ET (18:00 GMT), u poređenju sa prethodnim zatvaranjem na 1.864,56 dolara. Pre nedelju dana, spot zlato je zatvoreno na 1.924,99 dolara. Na kraju juna, iznosilo je 1.919,57 dolara.

Važnije od svega, zlato je u septembru izgubilo podršku ključnog bikovskog nivoa od 1.900 dolara za uncu, nivoa koji je ova plemenita metal držala od sredine avgusta. To se dogodilo nakon što su neki investitori smatrali da je dolar – glavni konkurent zlatu – bolji sigurni pristanak dok je ekonomska aktivnost u Sjedinjenim Državama ostala relativno nadmašena u odnosu na ostatak sveta.

Bruto domaći proizvod (BDP) u Sjedinjenim Državama porastao je za 2,1% u drugom kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine, nakon rasta od 2,2% u prvom kvartalu. Očekuje se da će BDP rasti za 2,1% tokom cele 2023. godine. Nasuprot tome, ekonomija evrozone trebala bi rasti samo 0,7% ove godine.

Međutim, iznad svega, zlato je negativno uticalo na prodaju američkih obveznica koja je poslala dolar u rast jer su investitori jurili prinose.

Kamatne stope obveznica, koje se porede sa prinosem na 10-godišnju američku trezorsku obveznicu, iznosile su nešto manje od 4,58 dolara u petak, nakon što su dosegle rekordnih 4,69 dolara u četvrtak.

“Zlato se ovde gazi uprkos nekom smiraju na tržištu obveznica jer se investitori vraćaju u akcije. Realni prinosi se ne povlače tako skoro i to još uvek drži zlato pod pritiskom.

Indeks dolara ostao je uporan oko 106 – dodajući težinu zlatu – nakon što je dostigao 10-mesečni maksimum od 106,84 dolara u sredu.

Dolar je ostao čvrst uprkos najnovijim podacima o inflaciji koji su podstakli nade da bi Federalna rezerva mogla produžiti svoje zadržavanje kamatnih stopa na svojem sastanku u novembru. Indeks lične potrošnje (PCE), koji blisko prate Fed, porastao je 0,4% prošlog meseca, tik ispod očekivanja Volstrita od 0,5% rasta.

Fed nije menjao stope kada se poslednji put sastao 20. septembra, nakon što je u julu dodao četvrtinu poena. Povećao je stope 11 puta od marta 2022. godine, dodajući 5,25 procentnih poena na osnovu koji je prethodno dostigao vrhunac na samo 0,25%. Iako je centralna banka pauzirala sa povećanjem ovog meseca, zadržala je projekciju da bi četvrtinski poen mogao biti moguć na jednom od svoja preostala dva sastanka ove godine, zakazanim u novembru i decembru.

Zlato takođe nije moglo da privuče sigurnosni pristanak nakon što su republikanci u Kongresu odložili finansiranje kako bi održali rad državnih agencija.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter