POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato pada ispod 1.700 dolara, bakar ostaje optimističan

Cene zlata su se u utorak kretale iznad godišnjih najnižih vrednosti nakon što su naglo pale na jastrebove signale Federalnih rezervi, dok su cene bakra porasle u nadi da će kineska tražnja opstati uprkos nedavnim ekonomskim vetrovima.

Prometno zlato je poraslo za 0,1% na 1.669,76 dolara po unci, dok su fjučersi na zlato porasli za 0,1% na 1.676,75 dolara za uncu.
Oba instrumenta su u ponedeljak pala za skoro 2%, što je njihov najveći pad u poslednje dve nedelje.

Potpredsednik Federalnih rezervi Lael Brainard u ponedjeljak je naglasio potrebu za restriktivnom monetarnom politikom i rekao da se ekonomska šteta nedavnih povećanja kamatnih stopa tek treba osjetiti.

Ona je dodala da će banka ublažiti velika povećanja kamatnih stopa tek kada postoji „pouzdanje da će se inflacija smanjiti“, ne dajući signale da centralna banka namerava da ublaži svoj jastrebovski stav.

Njeni komentari su podstakli dolar i izazvali strmoglavu rasprodaju većine klasa imovine.
Oni takođe najavljuju veći pritisak na zlato, pošto su rastuće kamatne stope povećale oportunitetne troškove držanja žutog metala ove godine.

Dolar je takođe podržan potražnjom za sigurnim utočištem kako se sukob Rusije i Ukrajine pogoršavao. Zlato, s druge strane, ove godine nije kupovalo sigurno utočište, osim u ranim danima sukoba.

Cene poluga su naglo pale sa godišnjih maksimuma pošto su rastuće kamatne stope desetkovale potražnju za metalom. Osim FED-a, glavne centralne banke u Evropi i Aziji takođe su krenule u ciklus pješačenja kako bi se borile protiv nestašne inflacije.

Očekuje se da će ovo uticati na kratkoročne izglede za zlato i druge plemenite metale.

Među industrijskim metalima, bakar je prekinuo trend, ojačavši u ponedeljak 1,5%, pošto je glavni kupac Kina ponovo izašla iz jednonedeljnog odmora.

Fjučersi na bakar su u utorak bili oko 3,4410 dolara po funti nakon što su zabeležili snažan početak nedelje.

Kineska potražnja za bakrom je ove godine ostala stabilna uprkos usporavanju ekonomskog rasta, pošto su lokalni potrošači iskoristili nedavne padove cena bakra da bi izgradili svoje zalihe.

Bakar je ove godine naglo pao zbog straha da će usporavanje ekonomskog rasta širom sveta uticati na potražnju. Ali do sada je potražnja u najvećem svetskom uvozniku bakra, Kini, pokazala malo znakova usporavanja.

Očekuje se da će kineski trgovinski podaci koji će biti objavljeni kasnije ove nedelje osvetliti uvoz bakra u zemlju.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter