POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato prelazi 1.800 dolara kako dolar tone zbog promene politike banke Japana

Cene zlata su u sredu dostigle jednonedeljni maksimum, beležeći snažan rast pošto je dolar naglo pao u odnosu na korpu valuta, iako su izgledi za ovaj “žuti metal” i dalje neizvesni usred porasta kamatnih stopa i straha od recesije.

Cene poluga su u utorak porasle za skoro 2% nakon što je skok japanskog jena uzdrmao dolar i pojačao strah od povećanja kamatnih stopa. Ovo je pokrenuto tako što je Banka Japana neočekivano promenila svoju ultra labavu monetarnu politiku po prvi put posle skoro decenije.

BOJ je povećao opseg u kojem prinosi na referentne japanske državne obveznice mogu da fluktuiraju, signalizirajući da bi mogao biti otvoren za pooštravanje politike sledeće godine.

Ovaj potez prati oštre signale nekoliko drugih centralnih banaka na razvijenom tržištu i ukazuje na to da će globalne kamatne stope verovatno rasti u 2023.
Iako takav scenario ne sluti loše za imovinu koja ne donosi prinos, kao što je zlato, izgledi za usporavanje ekonomije koji su usledili su takođe povećao privlačnost zlata za sigurno utočište.

Nenaslovljeni dizajn 56
Zlato prelazi 1.800 dolara kako dolar tone zbog promene politike banke Japana 2

Spot zlato je poraslo za 0,1% na 1.819,67 dolara po unci, dok su fjučersi na zlato porasli za 0,2% na 1.828,55 dolara za uncu. Oba instrumenta su porasla za skoro 2% u utorak i trgovala su se na jednonedeljnom maksimumu.

Slabiji nego što se očekivalo podaci o nekretninama u SAD takođe su pojačali strahove od recesije 2023. godine – scenario koji bi mogao da koristi zlatu, usred nekih spekulacija da su Federalne rezerve blizu okončanja ciklusa povećanja kamatnih stopa.

Ovo je dovelo do toga da se dolar odrekao dela svojih dobitaka ove godine. Dolar sada trguje blizu šestomesečnog minimuma, nakon što je Fed ranije ovog meseca podigao kamatne stope za relativno manju maržu.

Ipak, investitori i dalje nisu sigurni gde će američke kamatne stope dostići vrhunac. Oštri signali drugih velikih centralnih banaka takođe su izazvali neizvesnost u pogledu monetarne politike koja ide u 2023.

Ostali plemeniti metali su ojačali u utorak i stabilno se trgovali u sredu.

Među industrijskim metalima, cene bakra su u sredu porasle 0,3% na 3,8178 dolara po funti, nakon skoka od 0,7% na prethodnoj sesiji.

Ali dobici u “crvenom metalu” bili su ograničeni rastućom neizvesnošću oko ponovnog otvaranja privrede u glavnom uvozniku Kine, koja se bori sa neviđenim naglom zarazom COVID-19.

Strahovi od potencijalne recesije u 2023. takođe su uticali na cene bakra na nedavnim sesijama, s obzirom na blisku vezu metala sa ekonomskim rastom.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter