POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato raste preko 1.750 dolara dok članovi Fed-a najavljuju sporije povećanje stope

Cene zlata su u četvrtak porasle iznad ključnih nivoa, zahvaljujući slabijem dolaru, jer je zapisnik sa poslednjeg sastanka Federalnih rezervi pokazao da sve veći broj članica podržava sporiji tempo povećanja kamatnih stopa.

Zapisnici, objavljeni u sredu, pokazuju da Fed postaje sve zabrinutiji zbog uticaja nedavnog pooštravanja monetarne politike na ekonomiju i inflaciju.
Centralna banka je ove godine povećala svoju referentnu stopu za 375 baznih poena (bps), uz četiri uzastopna povećanja od 75 baznih poena.

Ali tržišta sada određuju cene sa skoro 80% šanse da će centralna banka povećati stope za relativno manjih 50 baznih poena u decembru.

Prometno zlato je poraslo 0,2% na 1.753,40 dolara po unci, dok su fjučersi zlata porasli 0,2% na 1.753,50 dolara za uncu.
Oba instrumenta su skočila za oko 0,6% nakon puštanja minuta u sredu, dok je dolar potonuo za 1%.

Članovi FED-a i dalje su nesigurni u pogledu nivoa na kojem će američke kamatne stope dostići vrhunac tokom ovog ciklusa povećanja, s obzirom da inflacija i dalje ima trend znatno iznad godišnjeg cilja centralne banke od 2%.

Tržišta će se osvrnuti na novembarska čitanja inflacije CPI, koja treba da budu najavljena sledećeg meseca, kako bi procenila da li se inflacija u zemlji stalno povlači. Ali snaga potrošačke potrošnje i tržište rada sugerišu da bi inflacija mogla biti bolja od očekivane u narednim mesecima.

Ipak, izgledi za manje povećanje stopa od strane Fed-a su pozitivni za tržišta metala, s obzirom na to da su nagli porasti kamatnih stopa ove godine uveliko povećali oportunitetni trošak držanja imovine koja nije prinosna.

Fjučersi na platinu su porasli za 0,2%, dok su fjučersi na srebro porasli za 1,2%.

Dobici u industrijskim metalima bili su relativno prigušeni, jer se svemir bori sa usporavanjem potražnje u glavnom uvozniku Kine.

Fjučersi na bakar su u četvrtak pali za 0,1% nakon rasta od 0,5% na prethodnoj sesiji.

Dok je slabost dolara podržala cene crvenog metala, zabrinutost zbog najgore kineske epidemije COVID-19 koja je ipak smanjila širi apetit za bakar.
Zemlja je ovog meseca uvela nova ograničenja u nekoliko velikih gradova, jer se suočava sa rekordnim porastom dnevnih infekcija.

Napredni vetar zbog kineske potražnje u velikoj meri je neutralisao znake pooštravanja ponude bakra ove godine.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter