POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cena Bitkoina: oporavlja se iznad 67.000 dolara sa fokusom na prilive ETF-a

Cena Bitkoina podržana je prilivima u ETF-ove, predstojeći halving u fokusu

Najveća svetska kriptovaluta je potonula sa rekordnih visina tokom protekle nedelje, padajući čak do 60.000 dolara dok su trgovci zaključavali profit sa nedavnog naglog rasta do rekordnih visina.

Međutim, token je oštro skočio sa tih niskih nivoa kako su kapitalni prilivi u nedavno odobrene spot fondove sa tržišta kapitala ostali snažni. Ipak, stalni odlivi iz Grayscale Bitcoin Trust (BTC) pružili su neki pritisak na cene spot bitkoina.

Očekivanja predstojećeg “halvinga”, gde će se proizvodnja novih tokena na Bitcoin mreži smanjiti za 50%, takođe su održala interesovanje za kupovinu kriptovalute pozitivnim.

Očekuje se da će se halving dogoditi negde u aprilu sa generacijom 740.000 bloka, i verovatno će dodatno ograničiti ponudu Bitkoina. Međutim, tržišta su i dalje nejasna oko tačnog vremena događaja.

Ipak, veći oporavak cene Bitkoina uglavnom je bio ograničen snagom dolara. Zeleni novac je išao ka mesečnom maksimumu u ponedeljak kako su signali od glavnih globalnih centralnih banaka naveli investitore da uglavnom favorizuju dolar kao jedinu valutu sa visokim prinosom i niskim rizikom.

Očekivanja više signala o kamatnim stopama u SAD-u – od ključnih podataka o ličnoj potrošnji, koji su preferirani inflacioni pokazatelji Federalnih rezervi – takođe su održavala dolar optimističnim. Podaci se očekuju ovog petka.

Niz zvaničnika Federalnih rezervi takođe će govoriti tokom ove nedelje, nudeći više smernica o planovima banke za smanjenje kamatnih stopa u 2024. godini. Prošlonedeljni sastanak Federalnih rezervi pokazao je da centralna banka i dalje vidi 75 baznih poena vrednih rezova ove godine.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter