POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene zlata pale na najniže nivoe u mesec dana

Cene zlata su pale na najslabije nivoe u mesec dana u ponedeljak, pod pritiskom jačanja dolara usled rastuće inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama koja je izazvala zabrinutost u vezi sa povećanjem kamatnih stopa.

Podaci od prošle nedelje su pokazali da je inflacija u SAD blago porasla u julu nakon postepenog opadanja tokom ove godine, što je podstaklo zabrinutost da će Federalna rezerva biti primorana da dalje podiže kamatne stope kako bi suzbila pritiske na cene.

Ova percepcija je ojačala dolar, sa američkom valutom koja je dostigla najviši nivo u preko mesec dana u odnosu na korpu valuta u ponedeljak. Ojačani dolar je uticao na većinu roba čije se cene izražavaju u dolarima.

Cena zlata na mestu je pala za 0,1% na 1.911,69 dolara po unci, dok su terminske cene zlata sa istekom u decembru pale za 0,2% na 1.943,55 dolara po unci do 20:23 ET (00:23 GMT). Obe instrumente su dosegle najslabije nivoe od početka jula.

Dolar podržan većom inflacijom, metali pod pritiskom Podaci objavljeni u petak su pokazali da je proizvođačka cena u SAD više porasla nego što se očekivalo u julu. Ova cifra je došla samo dan nakon što su podaci pokazali da je potrošačka inflacija takođe porasla u julu.

Ovi podaci su pokazali da inflacija ponovo raste nakon što se ranije ove godine značajno smanjila, i izazvali su zabrinutost da će Federalna rezerva morati dalje da podiže stope.

Ova percepcija je podstakla rast dolara, sa izgledima za više kamatne stope koji ukazuju na dodatni pritisak na instrumente koji ne donose kamatu, kao što su metali. Rastuće kamatne stope povećavaju trošak prilike za ulaganje u instrumente koji ne donose kamatu, a zlato je zabeležilo velike gubitke tokom protekle godine kako su kamatne stope u SAD rasle.

Žuto plemenito metal je takođe suočeno sa malim olakšanjem ove godine, s obzirom da se očekuje da će kamatne stope u SAD ostati na najvišim nivoima u poslednjih 22 godine barem do kraja 2023. godine.

Saznaj kako da pametno investiraš i profitiraš na berzi ovde.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter