POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Da li je ETF dobra investicija? PREDNOSTI I NEDOSTACI

Većina ETF-ova obezbeđuje diversifikaciju uz relativno niske troškove. Sredstva kojima se trguje na berzi takođe omogućavaju investitorima da ulažu u brojne klase imovine, različite industrije ili privrede određenih zemalja preko svojih brokerskih računa.

ETF-ovi takođe nude likvidnost jer se njima trguje kao akcijama koje se kotiraju na berzi.

U zavisnosti od jurisdikcije, ETF-ovi bi takođe mogli da obezbede poresku efikasnost i omoguće investitorima da reinvestiraju dividende. 

Investitori imaju različite ciljeve ulaganja, kao i nivoe rizika koje su spremni podneti zarad određenog prinosa. Stoga, izbor ETF-a zavisi od brojnih faktora koji su uglavnom jedinstveni za svakog pojedinca. 

PREDNOSTI ETF-A

Diversifikacija

ETF-ovi omogućavaju investitorima da ulažu u različite klase imovine (kao što su akcije, fiksni prihodi u vidu kamata, valute, robe, kriptovalute itd.), sektore (kao što je 11 različitih sektora u S&P500 indeksu) itd.

Diverzifikacija može pomoći u smanjenju ukupne volatilnosti portfelja, na primer, smanjenjem rizika specifičnih za kompaniju.

Fleksibilnost u trgovanju

ETF-ovi se kao i akcije i ostali finansijski instrumenti kotiraju na berzama. Stoga, mali investitori mogu da ih kupe i prodaju lako i brzo tokom regularnog radnog vremena berze. Investitori mogu početi da ulažu sa relativno malim kapitalom koji odgovara njihovim okolnostima.

Mnogi ETF-ovi takođe imaju dostupne opcije. Tako iskusni investitori ili trgovci mogu da ih koriste za različite strategije, kao što je hedžing. Konačno, neki brokeri mogu omogućiti investitorima da kupuju ETF ugovore uz marginu.

Prihodi 36
Da li je ETF dobra investicija? PREDNOSTI I NEDOSTACI 2

Niski troškovi

Za dugoročne investitore koji kupuju likvidne ETF-ove zasnovane na indeksima, godišnji operativni troškovi, kao i drugi troškovi trgovanja nisu visoki. Stoga, dugoročno gledano, investitori mogu povećati svoje apsolutne prinose.

Međutim, potrebno je naglasiti da ETF-ovi sa aktivnim upravljanjem imaju veće naknade od pasivnih fondova. Naime, fondovi kojima se aktivno upravlja, kupuju i prodaju učestalije finansijske instrumente iz svog portfolio za razliku od indeksnih fondova koji ulažu u akcije koje se već nalaze u nekom indeksu i to u istoj proporciji u kojoj su zastupljene u datom indeksu.

Transparentnost

Mnogi ETF-ovi, posebno oni zasnovani na indeksima, imaju jasne investicione ciljeve koji prate prinose različitih aktiva koje se nalaze u njihovoj osnovi. U SAD, ETF-ovi svakodnevno ažuriraju podatke, uključujući portfeljne fondove, kojima pojedinci mogu lako pristupiti. Dakle, za maloprodajne investitore nema iznenađenja šta kupuju.

Međutim, postoje i netransparentni ETF-ovi, kategorija koju je SEC odobrila 2019. Takva sredstva nisu obavezna da svakodnevno objavljuju svoje portfelje.

Potencijalna poreska efikasnost

Poreske posledice ulaganja zavise od nekoliko faktora, kao što su jurisdikcija, klasa imovine, period držanja i državljanstvo ili prebivalište investitora. Međutim, u SAD se ETF-ovi smatraju poresko efikasnijim od zajedničkih fondova. Zainteresovani čitaoci treba da pitaju poreskog stručnjaka koji bi mogao uticati na njihove okolnosti.

NEDOSTACI

Promenljivost tržišta može dovesti do manje likvidnosti

ETF-ovi su obično likvidni proizvodi. Međutim, ponekad nestabilnost tržišta naglo raste, slično onome što smo iskusili u ranim danima COVID-19. U takvim prilikama, investitorima bi moglo biti teže da trguju datim proizvodom.

Greška pri praćenju

ETF se obično trguje blizu svoje NAV (neto vrednost imovine). Ali ponekad postoje razlike između cene referentnog indeksa koji se prati i NAV-a. Ova razlika je greška praćenja.

Generalno, manje greške u praćenju ne utiču na dugoročne povraćaje. Međutim, oni bi mogli biti prisutni za kratkoročne trgovce.

Datum poravnanja

Različite jurisdikcije će verovatno imati različite datume poravnanja ili saldiranja. Na primer, u SAD, za većinu hartija od vrednosti, datum poravnanja je T+2.

Stoga, investitori treba da znaju da li imaju dovoljno novca na svojim brokerskim računima da pokriju troškove ETF trgovine.

ETF prinosi će odraziti prinose indeksa

Kada investitori kupuju indeksne ETF-ove, njihovi prinosi će biti slični prinosima indeksa, minus godišnji troškovi ETF-a i troškovi trgovanja. 

Međutim, u slučaju ETF-ova kojima se aktivno upravlja, prinosi će zavisiti od različitih faktora. Stoga, potencijalni investitori treba da razumeju koju vrstu ETF-a kupuju kako bi izbegli neželjena iznenađenja tokom svog investicionog horizonta.

Prvi u seriji tekstova o ETF-ovima možete pročitati ovde:

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter