POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Šta je ETF (Exchange-traded fund) i koje su njegove prednosti?

ETF (Exchange-traded fund) ili fond kojim se trguje na berzi je investicioni instrument koji se sastoji od korpe hartija od vrednosti, kao što su akcije, robe, obveznice, valute, derivati, a odnedavno i fjučersi Bitkoina.
ETF predstavlja delimično vlasništvo nad portfoliom ili deo portfolia kojim upravljaju menadžeri fondova koristeći pristup pasivnog ili aktivnog ulaganja. 

Hajde da to objasnimo na plastičnom primeru. Jedan investicioni fond je recimo uložio milion dolara u akcije tehnološkog sektora i taj novac raspodelio na sledeći način:

NAZIV KOMPANIJE ULOG IZNOS
Apple Inc 30% $300,000
Alphabet Inc 25% $250,000
Amazon.com 20% $200,000
Meta 15% $150,000
Microsoft 10% $100,000

Sada imamo portfolio fonda koji se sastoji od akcija ovih 5 kompanija. Fond je emitovao recimo 10.000 ETF-ova. Ako je investitor kupio 100 ETF-ova ovog fonda, on je vlasnik 1% portfolia koji smo malopre opisali.

Ovo je bio samo plastičan primer, a sadržaj portfolia fondova može biti veoma raznolik.
Međutim, definitivno najpopularniji ETF je onaj koji prati američke indekse.

SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY), koji prati prinose S&P 500 indeksa, bio je prvi ETF koji je nastao u 1993.
Do 2021. bilo je oko 2.700 ETF-ova registrovanih u SAD sa oko 6,7 milijardi dolara pod upravljanjem.

Više o ulaganju u S&P500 indeks pročitaj u tekstu:

ETF- vrste ugovora

Postoje dve različite kategorije ETF ugovora:

1) Široko zasnovani ETF-ovi koje investitori mogu koristiti za diversifikaciju svog portfolija po niskoj ceni

2) Specijalizovani ETF-ovi koji su skuplji, ali zadovoljavaju apetit investitora za nekim konkretnim investicionim alternativama iz određenih oblasti.

Kako funkcionišu ETF-ovi?

U SAD, Komisija za hartije od vrednosti (SEC) reguliše registrovanje ETF-ova. Menadžer ili sponzor ETF-a u početku kupuje osnovne hartije od vrednosti, formira portfolio i prodaje akcije ETF-a investitorima. Dakle, u ovom slučaju investitori ne kupuju akcije preduzeća, već umesto toga jedinice fonda koji drži portfolio akcija.

Kao i akcije, ETF-ovi imaju svoje specifične simbole i kupuju se i prodaju tokom trgovačkog dana na berzi. Brokeri omogućavaju investitorima pristup detaljnim informacijama i podacima o ETF-u.

Većinom ETF-ova se pasivno upravlja, tako što prate poznate indekse. Međutim, postoje i aktivno upravljani ETF-ovi koji ne prate nužno indeks. U tom slučaju, menadžeri fondova donose redovne odluke o tome u koje finansijske in i kada će investirati.

U međuvremenu, za razliku od akcija kompanija, ponuda ETF akcija je fleksibilnija. Broj akcija može varirati dnevno zbog stvaranja novih akcija i otkupa postojećih.

ETF
Šta je ETF (Exchange-traded fund) i koje su njegove prednosti? 3

ULAGANJE U ETF-OVE: POTENCIJALNI TROŠKOVI

Operativni rashodi

Kada kupuju ETF, učesnici na tržištu moraju da budu svesni različitih troškova, počevši od godišnjih operativnih troškova koje naplaćuje menadžer fonda. Mnogi ETF-ovi imaju niske operativne troškove. Međutim, investitori treba da budu informisani koliko će im biti naplaćeno svake godine kao tekući trošak.

Troškovi trgovanja

Kao i akcije, ETF-ovi imaju cene „ponude“ i „tražnje“. Razlika između ove dve cene se naziva spread. Popularni ETF-ovi kojima se intenzivno trguje obično imaju uzak spread što je dobro za investitore. S druge strane, oni sa malim obimom trgovanja koji su nelikvidni obično imaju širi spread, povećavajući troškove trgovanja fondom.

Brokerske provizije

Dodatni trošak za investitore može biti provizija koju naplaćuju brokeri. U SAD, mnogi brokeri ne naplaćuju kupovinu ili prodaju ETF-ova. Međutim, investitori treba da provere politiku naknada za trgovanje ETF-ovima sa svojim brokerima.

Strategija portfelja investitora je suštinski faktor u određivanju ukupnih troškova ulaganja u ETF.

ZAŠTO INVESTIRATI U ETF-OVE?

Diversifikacija

ETF-ovi su dostupni za veliki broj finansijskih instrumenata i sektora. Kao rezultat toga, ETF-ovi omogućavaju investitorima da rasporede rizik na brojne hartije od vrednosti i obezbeđuju ugrađenu diversifikaciju.

Lako razumljivi

Mnogi investitori preferiraju ETF-ove jer se njima može trgovati svakodnevno tokom radnog vremena berze, a mnogi imaju niske operativne troškove. Pored toga, većina ETF-ova nema složene strategije i relativno ih je lako razumeti. Stoga, čak i novim individualnim investitorima nude jednostavan način da učestvuju u rastu različitih klasa imovine.

Transparentnost

Kao regulisane hartije od vrednosti, ETF-ovi su obično transparentni.

slika 3 50
Šta je ETF (Exchange-traded fund) i koje su njegove prednosti? 4

Kako funkcionišu ETF-ovi sa leveridžom?

ETF-ovi sa leveridžom takođe postaju sve popularniji kod sofisticiranijih investitora, kao i kod kratkoročnih trgovaca. Takvi ETF-ovi imaju za cilj da isporuče višestruki prinos (dva ili tri puta veći) performansi referentnog indeksa na dnevnoj bazi.

Koristeći derivate, kao što su fjučersi, opcije ili svopovi, ETF sa leveridžom ima za cilj da poveća dnevne prinose indeksa u odnosu 2:1 ili 3:1. Da bi održali konstantan odnos leveridža, menadžeri fondova moraju svakodnevno da rebalansiraju ETF sa leveridžom.

Na plastičnom primeru ćemo objasniti kako ovo funkcioniše. Ako recimo ETF u svojoj osnovi ima S&P500 indeks, odnosno, prati kretanje ovog indeksa, onda će i vrednost ETF ugovora pratiti promenu vrednosti indeksa. Ako ETF nije leveridžovan, onda će recimo na rast SP500 indeksa od 10% i vrednost ETF-a skočiti za isti postotak i obrnuto. Ukoliko je međutim ETF leveridžovan, recimo 2x (2 puta), to znači da će za skok S&P500 od 10%, vrednost ovog ETF ugovora skočiti 20% i obrnuto. Dakle, svaki dobitak ili gubitak na indeksu se množi sa 2 kod ovog ETF-a. Ako je ETF leveridžovan x3, svaki dobitak i gubitak na indeksu se množi sa 3 itd.

Trenutno najpoznatiji leveridžovani ETF-ovi koje možete koristiti:

  1. SPUU– leveridžovani 2x, najniže provizije
  2. SSO- leveridžovani 2x, ima veliku likvidnost
  3. UPRO- leveridžovani 3x, najniže provizije
  4. SPXL- leveridžovani 3x, ima veliku likvidnost

Kada kupuju inverzne ETF-ove, investitori mogu da šortaju indeks koji ETF prati.

Pojam šorta smo detaljno objasnili u našem kursu Investiranje u akcije na berzi.

Iskusni investitori znaju da prilikom ulaganja rizik i prinos idu zajedno. Mogućnost povećanog povrata takođe znači povećan rizik. Kada se tržište kreće protiv pravca ETF-a sa leveridžom, gubici će takođe biti pojačani.

Finansijski instrumenti sa leveridžom takođe mogu doprineti povećanju nestabilnosti tržišta usled dodatne potražnje za kupovinom ili pritiska prodaje, posebno na kraju trgovačkog dana. Američka komisija za HoV (SEC) je upozorio maloprodajne investitore na složenu strukturu ETF-ova sa leveridžom.

ETF-ovi sa leveridžom mogu biti odgovarajući investicioni instrumenti za neke učesnike na tržištu. Međutim, investitori moraju biti upoznati o potencijalnim rizicima. 

S obzirom na to da su ETF ugovori veoma popularni među investitorima, ovo je prvi u seriji tekstova o ovim finansijskim instrumentima. 

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter