POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskorišćen u NIS prevari !

Predsednik Srbije našao se na lažnoj landing stranici na kojoj se promoviše značajna zarada od ulaganja u NIS projekat. Ova prevara kao takva i nije neka novina jer smo naširoko pisali o njoj i u ovom tekstu. Međutim, ono što jeste novina je kreativnost onih koji stoje iza ovakvih prevara, gde su se čak setili i predsednika države.

Predsednik Srbije na CNN portalu?

Nego da krenemo od početka. U ekskluzivnom “CNN Business” članku saznajemo da je predsednik Srbije, navodno, dao zeleno svetlo za predlog zakona o “NIS-u”, što bi, navodno, omogućilo svakom građaninu da postane suvlasnik kompanije i ostvari značajne prihode. Međutim, bliži pogled na ovo otkriva da je cela priča zapravo sofisticirana prevara koja koristi ime predsednika Srbije u cilju privlačenja pažnje.

Predsednik Srbije

Izvor: https://tureuro24.com/

Prema ovim sumnjivim informacijama, regrutacija za učešće u projektu trebala bi da se sprovede za nedelju dana, a obećana prosečna zarada je čak 550.000 dinara. Da biste postali “suvlasnik” i ostvarili prihode, potrebno je da uložite samo 27.000 dinara.

Ovo zvuči sumnjivo? Verovatno zato što i jeste! Da bi se dodatno kamuflirala prevara, spominje se suma od 19,3 miliona koja je, navodno, izdvojena za podršku projektu. Svi ovi podaci služe samo da bi se građani uverili da je reč o legitimnoj prilici.

Zanimljivo je i to da kopija stranice CNN Business portala manje više odgovara originalu, gde su potpuno iskopirani zaglavlje i footer. Međutim, kada se klikne na bilo koji link, on vodi na stranicu za prijavu. Pametnom dosta.

FP Business Model Canvas 6 1

Izvor: https://tureuro24.com/

Iako je tačno da takva vest može izazvati uzbuđenje među ljudima, naročito u kontekstu sveprisutne ekonomske neizvesnosti, treba imati na umu da se često sa takvim senzacionalnim naslovima igra na kartu osećanja ljudi.

NIS platforma

Ni ime kompanije “NIS” nije slučajno odabrano, već se ovde igra na kartu poznatosti.

Vest na lažnom CNN Business portalu dalje naglašava da je kompanija “NIS” izdvojila više od 19,3 miliona dinara kako bi podržala ovaj novi projekat. No, i ova činjenica može biti samo deo maštovite priče koja je napravljena kako bi se povećala privlačnost ovog navodnog poslovnog poduhvata. Obećanje da će svaki učesnik postati suvlasnik kompanije i dobiti značajne dividende zvuči privlačno, ali takođe izaziva i sumnje.

Još jedan sumnjiv aspekt u celoj priči jeste spominjanje “NIS” platforme na zvaničnom sajtu. Upotreba zvaničnog sajta za navodno objavljivanje informacija o ovom projektu dodaje prividnu legitimnost celoj priči. Međutim, detaljnije istraživanje otkriva da je sve ovo zapravo deo sofisticiranog plana kako bi se prevarila javnost.

Dalje, tekst na lažnoj stranici se bavi tehničkim aspektima ove inicijative. Navodi se da godišnja proizvodnja nafte i gasa kompanije “NIS” čini 70% ukupne proizvodnje u Srbiji i da se višak nafte i gasa prodaje zemljama Evropske unije, donoseći kompaniji velike profite. Takođe se sugeriše da će građani moći da dobiju dividendu od prodaje nafte i gasa u iznosu od 550.000 dinara i više. Ovi detalji dodatno pojačavaju privlačnost ove priče za naivne.

Ostatak teksta se bavi objašnjenjem kako ova navodna “NIS” platforma funkcioniše. Glavna karakteristika platforme je “profitabilnost od 100%”. Tvrdi se da je algoritam platforme dizajniran da se pri prodaji nafte i gasa profit automatski raspodeljuje među svim učesnicima. Ovde se dodatno koristi tehnički jezik kako bi se stvorila prividna složenost i ozbiljnost projekta.

Jedan od najsumnjivijih delova teksta je poziv na akciju. Građani se podstiču da se pridruže “NIS” platformi kako bi ostvarili neverovatne prihode. Kako bi se lakoverni dodatno ubedili, pominje se da je od lansiranja ove platforme, promet proizvodnje porastao za 30%, što je, navodno, značajno povećalo prihode svakog učesnika. Takođe se sugeriše da će prihodi učesnika nastaviti da rastu proporcionalno rastu tržišta.

Na kraju, tekst pruža još jedan “ubedljiv” argument – “Ograničen broj mesta” za učesnike. Ovaj psihološki trik koristi se kako bi se stvorio pritisak i hitnost među čitaocima da se što pre pridruže ovoj navodnoj prilici.

Lažni komentari

I na kraju, lažni komentari! Jer, prevara ne bi bila zakamuflirana do kraja ako njenoj legitimnosti ne bi posvedočili mnogi “zadovoljni korisnici”. 

FP Business Model Canvas 7

Izvor: https://tureuro24.com/

U svetlu svih ovih detalja, očigledno je da je tekst ispunjen nizom sumnjivih i nelogičnih tvrdnji. Iako se može činiti primamljivim, savet je da uvek budete oprezni kada su u pitanju ovakve ponude koje zvuče previše dobro da bi bile istinite. Pre nego što se upustite u bilo kakve finansijske transakcije ili investicije, preporučuje se da istražite, proverite izvore i konsultujete se sa stručnjacima kako biste bili sigurni da niste žrtva prevare.

Ovde možete pogledati i o drugim prevarama o kojima smo pisali:

OpenSoil prevara

Hello Future prevara

BitLucky prevara

Novak Đoković i NIS prevara

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter