POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

S&P 500 najverovatnije neće imati rast kao pre 11 meseci!

S&P 500 indeks, koji je krenuo sa rastom pre 11 meseci, verovatno neće doživeti sličan skok u odgovoru na nedavne podatke o inflaciji. U sredu, indeks je završio sa rastom od 0,1%.

Podaci objavljeni u sredu pokazali su da je inflacija potrošačkih cena u SAD porasla za 0,6% u avgustu, što predstavlja najznačajniji mesečni rast u poslednjih 14 meseci. Bazna inflacija, koja ne uključuje cene hrane i energije, zabeležila je blagi rast od 0,3% u avgustu, neznatno iznad očekivanja Wall Streeta.

Međutim, trenutni uslovi na tržištu ne ukazuju na novi rast. Sada je indeks 7% iznad svoje 200-dnevne pokretne prosečne vrednosti.

Uprkos ovim dobicima, samo je za 48% iz S&P 500 cena akcije bila iznad njihove 200-dnevne pokretne prosečne vrednosti u sredu. Ova cifra je daleko ispod istorijskog proseka, što ukazuje na ograničenu širinu tržišta.

Analitičar Krinsky je istakao da je od 1990. godine, prosečna vrednost ove metrike 11 meseci nakon velikog dna bila oko 76%. Izrazio je skepticizam prema trenutnim trendovima na tržištu rekavši: “Trenutna situacija je ili najsporiji/najslabiji početak novog bikovskog tržišta koji smo ikada videli, ili je jedan od najdužih/najjačih oporavaka u medveđem tržištu koje smo ikada videli. Više smo skloni ovom drugom i ne očekujemo da će današnje kretanje rezultirati nečim sličnim onome što smo videli pre 11 meseci.”

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter