POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

S&P 500 završava na najvišem nivou u mesecu, ostali indeksi takođe rastu

S&P 500 i Nasdaq su u petak završili na najvišim nivoima za mesec dana, a akcije JPMorgan Chase-a i drugih banaka su porasle nakon njihovih kvartalnih rezultata, čime je počela sezona zarade.

Sva tri glavna indeksa takođe su zabeležila snažne dobitke tokom nedelje, ostavljajući S&P 500 rast od 4,2% do sada u 2023. godini, a Cboe indeks volatilnosti – merač straha na Volstritu – završio je na jednogodišnjem najnižem nivou.

U petak su finansije bile među sektorima koji su S&P 500 dali najveću podršku.

JPMorgan Chase & Co i Bank of America Corp su nadmašile procene tromesečne zarade, dok su Wells Fargo & Co i Citigroup Inc bili ispod kvartalnih procena profita.

Ali akcije sve četiri kompanije su porasle, zajedno sa indeksom banaka S&P 500, koji je na kraju porastao za 1,6%. Akcije JPMorgana su porasle za 2,5%.

Ipak, najveće banke na Volstritu su nagomilale više sredstava za “crne dane” kako bi se pripremile za moguću recesiju i prijavile slabe rezultate investicionog bankarstva, istovremeno pokazujući oprez u predviđanju rasta prihoda. Veće referentne kamatne stope definitivno su pomogle da se poveća profit ovih investicionih banaka.

Stratezi su rekli da će investitori u narednim nedeljama tražiti dalje smernice od rukovodilaca kompanije.

„Ovo je vratilo fokus na zaradu“, rekao je Peter Tuz, predsednik Chase Investment Counsel-a u Šarlotsvilu u Virdžiniji.

Očekuje se da će zarada kompanija S&P 500 na godišnjem nivou opasti za 2,2% za kvartal, prema podacima Refinitiva.

Takođe, dajući određenu podršku tržištu u petak, istraživanje Univerziteta u Mičigenu pokazalo je poboljšanje raspoloženja potrošača u SAD, pri čemu su jednogodišnji izgledi inflacije pali u januaru na najniži nivo od proleća 2021. godine.

Dow Jones Industrial Average je porastao 112,64 poena, ili 0,33%, na 34.302,61, S&P 500 je ojačao 15,92 poena ili 0,40%, na 3.999,09, a Nasdaq Composite je dodao 78,05 poena, ili 0,17,7.

S&P 500 se zatvorio na najvišem nivou od 13. decembra, dok se Nasdaq zatvorio na najvišem nivou od 14. decembra.

Za nedelju dana, S&P 500 je dobio 2,7%, a Dow 2%. Nasdaq je porastao 4,8% u svom najvećem nedeljnom porastu u procentima od 11. novembra.

Američka berza biće zatvorena u ponedeljak zbog praznika Martina Lutera Kinga mlađeg.

Indeks potrošačkih cena od četvrtka i drugi nedavni podaci pojačali su nade da bi kontinuirani trend pada inflacije mogao da pruži prostor Federalnim rezervama da odustanu od povećanja kamatnih stopa.

Učesnici na tržištu novca sada vide 91,6% šanse da će Fed povećati referentnu stopu za 25 baznih poena u februaru.

Akcije Tesle pale su za 0,9% nakon što je kompanija snizila cene svojih električnih vozila u Sjedinjenim Državama i Evropi za čak 20% nakon što je promašila procene isporuke za 2022.

U drugim vestima o zaradi, akcije UnitedHealth Group Inc porasle su nakon što su nadmašile očekivanja Volstrita za profit u četvrtom kvartalu.

Akcije Delta Air Lines Inc pale su za 3,5% pošto je kompanija prognozirala dobit u prvom kvartalu ispod očekivanja.

Obim trgovanja na američkim berzama iznosio je 10,77 milijardi akcija, u poređenju sa prosekom od 10,81 milijardi za celu sesiju u poslednjih 20 trgovačkih dana.

S&P 500 je ostvario je 12 novih 52-nedeljnih maksimuma i 2 nove najniže vrednosti dok je Nasdaq Composite zabeležio 105 novih maksimuma i 8 novih padova.

Saznaj šta je S&P 500 i kako da investiraš u američko tržište akcija.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter