POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Top 3 akcije sa niskim P/B raciom: Profitabilna investiciona strategija?

Kada je u pitanju ulaganje u akcije, razumevanje racio brojeva je ključno za donošenje investicionih odluka. Jedan od važnih odnosa je odnos cene prema knjigovodstvenoj vrednosti (Price to book ili P/B racio), koji pruža značajne informacije o vrednosti kompanije i njenom potencijalu za rast. U ovom članku istražićemo šta P/B racio znači za investitore i kako ga možemo koristiti da identifikujemo profitabilne investicione prilike. Takođe, govorićemo o tri kompanije koje imaju nizak P/B racio i impresivnu profitabilnost.

Razumevanje P/B racia:

Odnos cene prema knjigovodstvenoj vrednosti, poznat i kao P/B racio, je finansijska mera koja se koristi za procenu vrednosti akcija kompanije u odnosu na knjigovodstvenu vrednost po akciji. Knjigovodstvena vrednost se određuje oduzimanjem ukupnih obaveza kompanije od njene ukupne aktive, a zatim deljenjem rezultata (sopstvenog kapitala) brojem izdatih akcija. Nizak P/B racio ukazuje na to da je akcija potcenjena, što je privlačna opcija za dugoročne investitore.

Profitiranje od niskog odnosa cene prema knjigovodstvenoj vrednosti:

Investitori mogu profitirati od akcija sa niskim P/B raciom kupovinom po diskontovanoj vrednosti u odnosu na njihovu intrinzičnu (unutrašnju) vrednost. Kako se menja tržišno raspoloženje i stvarna vrednost akcije biva prepoznata, cena akcije obično raste, što pruža potencijal za kapitalni dobitak. Pored toga, kompanije sa niskim P/B raciom često su otpornije tokom ekonomskih recesija, čineći ih relativno sigurnijim investicijama.

Ovo su tri akcije sa odličnim odnosom cene prema knjigovodstvenoj vrednosti i drugim profitabilnim pokazateljima.

Shell PLC – Investicija koja obećava?

Shell PLC je poznata multinacionalna energetska kompanija sa obećavajućim investicionim profilom. Sa P/B raciom od 1.12, koji ukazuje na potcenjenu akciju, Shell predstavlja privlačnu priliku za investitore koji traže dugoročne investicije. Međutim, privlačnost kompanije Shell ide i izvan niskog P/B racia, jer pokazuje impresivnu profitabilnost na različitim finansijskim pokazateljima.

Povrat na investiciju (ROI) – Shell se može pohvaliti impresivnim ROI od 14.6%, što odražava sposobnost kompanije da ostvaruje značajni povrat uloženog novca za investitore. Ova mera pokazuje efikasno korišćenje kapitala kompanije radi stvaranja vrednosti.

akcije
Top 3 akcije sa niskim P/B raciom: Profitabilna investiciona strategija? 2

Povrat na uloženi kapital (ROE) – Sa ROE od 23.10%, Shell ima neverovatnu sposobnost generisanja profita. Visok ROE ukazuje na to da kompanija efikasno koristi investicije akcionara da generiše prihode.

Profitna marža – Shell održava zdravu profitnu maržu od 11.4%, što ukazuje na njegovu sposobnost da efikasno pretvara prihode u profit.

Dobit po akciji (EPS) – Jedan od najvažnijih pokazatelja za investitore je EPS, a Shell se ističe impresivnim EPS-om od 121.7%. Ovaj pokazatelj predstavlja profitabilnost kompanije po akciji, pružajući jasan uvid u njeno finansijsko stanje.

Saznaj kako da pametno investiraš i profitiraš na berzi ovde.

Bank of America – Lukrativna perspektiva

Bank of America, vodeća finansijska institucija, je još jedna kompanija sa niskim odnosom cene prema knjigovodstvenoj vrednosti, koji iznosi 1.03. Ovaj odnos ukazuje na to da je akcija potcenjena, pružajući privlačnu investicionu priliku.

Povrat na investiciju (ROI) – Bank of America ima solidan ROI od 6.30%, što ukazuje na njenu sposobnost generisanja povoljnog povrata novca za svoje investitore.

Povrat na uloženi kapital (ROE) – Sa ROE od 10.7%, Bank of America pokazuje svoju efikasnost u generisanju profita iz kapitala akcionara.

Profitna marža – Bank of America se može pohvaliti impresivnom maržom profita od 29.7%, što ukazuje na njenu sposobnost da maksimizira profit iz svojih poslovnih operacija.

HSBC – Izvrsna prilika?

HSBC, poznata multinacionalna bankarska i finansijska korporacija, ističe se kao lukrativna prilika sa svojim niskim P/B raciom od 0.88.

Povrat na investiciju (ROI) – HSBC se može pohvaliti sa ROI od 11.90%, što pokazuje njegovu sposobnost da generiše povoljan povraćaj novca za investitore.

Povrat na kapital (ROE) – Sa ROE od 10.8%, HSBC pokazuje svoju efikasnost u generisanju profita.

Profitna marža – HSBC ima snažnu profitnu maržu od 32.60%, što ukazuje na njegovu sposobnost da efikasno pretvara prihod u profit.

Dobit po akciji (EPS) – HSBC ima EPS od 19.40%.

Ulaganje u akcije sa niskim odnosom cene prema knjigovodstvenoj vrednosti je pametna strategija za investitore koji traže potcenjene akcije sa potencijalom za rast. Shell PLC, Bank of America i HSBC se ističu kao odlične investicione opcije, sa svojim niskim P/B racio brojevima i impresivnim merama profitabilnosti. Razumevanjem finansijskih odnosa i temeljnim istraživanjem kompanija poput ovih, investitori mogu identifikovati profitabilne prilike koje se uklapaju u njihove investicione ciljeve.

Srećno sa investiranjem!

Napomena: Informacije u ovom članku nisu investicioni savet, obavezno obavite sopstveno istraživanje.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter