POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Trgovanje na berzi – nekoliko stvari koje bi trebalo znati za početak dana!

Evo nekoliko stvari koje smo izdvojili kao najvažnije za početak vašeg trgovačkog dana.

Zanimljivi naslovi…

  • Alibaba se okreće malo poznatom programeru da nastavi nasleđe Džeka Maa.
  • Naslednici kompanije Samsung suočavaju se sa porezom na nasleđe od 10 milijardi dolara.
  • BlackRock lansira fond za privatni kredit
  • Vlasnik Gucci-ja kupuje Creed radi širenja u oblasti luksuznih parfema.
  • Nemačka planira fond kritičnih materijala u iznosu od najviše 1,1 milijarde dolara.
  • Rusi su se okrenuli kriptovalutama tokom pobune Wagnera!
  • 10 najboljih novih satova za investiranje u nakit u 2023. godini.

TOP 5 STVARI ZA DANAS

Putinov odgovor Prigožinu

Ruski predsednik Vladimir Putin je osudio vođe plaćeničke grupe Wagner kao izdajnike Rusije u sinoćnom obraćanju naciji, što su njegovi prvi javni komentari od pobune koja je predstavljala najozbiljniju pretnju njegovoj gotovo četvrt veka dugoj vlasti. Govorio je nekoliko sati nakon što je vođa Wagnera Jevgenij Prigožin rekao da ne pokušava da smeni Putinovu vladu, ali da će nastaviti sa radom svoje plaćeničke kompanije uprkos zvaničnim naporima da je zatvore. U međuvremenu, predsednik SAD-a Džo Bajden je izjavio da SAD i NATO nisu imali nikakvu ulogu, nastojeći da preduhitri bilo kakve tvrdnje Putina da je Zapad izazvao pobunu plaćenika.

Upozorenje iz Kine

Premijer Kine Li Kiang je upozorio vlade da ne politizuju svoje ekonomije, navodeći da bi to samo fragmentiralo svet, u ključnom govoru pred globalnim poslovnim liderima u utorak. “Neki na Zapadu preteruju s takozvanim frazama o smanjenju zavisnosti i smanjenju rizika”, rekao je drugi zvaničnik Kine na Godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Tianjinu, primorskom gradu blizu Pekinga. Njegove izjave dolaze u trenutku kada Kina i SAD pokušavaju da upravljaju sve krhkijim odnosima, a njegov govor je retka prilika da se čuje kako kineski premijer izlaže svoj plan za drugu najveću svetsku ekonomiju.

Credit Suisse kažnjen

Credit Suisse će platiti kaznu od 900.000 dolara kako bi rešio optužbe Finansijske industrijske regulative (FINRA). Naime, optužbe se odnose na to da je banka kasno prijavljivala dugove i netačno primenjivala ključne računovodstvene pokazatelje na stotine hiljada transakcija. FINRA je saopštila da je američki posrednik banke kasno prijavio oko 9.000 transakcija svom Trade Reporting and Compliance Engine (Trace) sistemu od novembra 2015. do marta ove godine. 

Rastući pritisak na Odey Asset Management

Odey Asset Management je suspendovao svoj glavni hedž fond nakon što je suočen sa zahtevima za povlačenje od investitora koji beže iz firme nakon novih optužbi za seksualni napad protiv osnivača Crispina Odeja. Firma je primila zahteve za povlačenje u iznosu od oko 19% od Odey evropskog hedž fonda za naredni trgovački dan 3. jula, prema pismu klijentima koje je videla agencija Bloomberg. Fond se pridružio suspenziji četiri druga fonda nakon odliva investitora iz Odeyja, kada je Financial Times objavio istraživanje o navodnom tretmanu žena od strane Crispina Odeja tokom 25 godina.

Evropske akcije ostvaruju male dobitke

Evropske akcije se čine da će ostvariti male dobitke pri otvaranju dok investitori procenjuju rastuću mogućnost recesije u ekonomijama. Predsednica Evropske centralne banke, Kristin Lagard, održaće govor u Sintri, dok će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i holandski premijer Mark Rutte zajedno domaćinstvovati radnoj večeri NATO-a u Hagu. Očekuju se podaci o ekonomskom poverenju u Finskoj i Italiji, kao i švedskim proizvođačkim cenama. Planirano je izveštavanje kompanije Wise o zaradi, a Manchester United će održati godišnju skupštinu.

Izvor: Bloomberg

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter