POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Volstrit završava niže dok investitori procenjuju ekonomske podatke

Volstrit je u petak završio na nižem nivou pošto su investitori procenjivali ekonomske podatke i čekali potencijalno povećanje kamatne stope od 50 baznih poena od strane Federalnih rezervi SAD na sastanku o politici sledeće nedelje, dok je kompanija za odeću Lululemon pala nakon razočaravajuće prognoze profita.

Proizvođačke cene u SAD porasle su nešto više nego što se očekivalo u novembru usled skoka cena usluga, ali trend se usporava, pri čemu je godišnja inflacija na pragu fabrike zabeležila najmanji porast u poslednjih 1-1/2 godine, pokazuju podaci.

„Današnji podaci pokazuju da inflacija opada, ali se zadržava i lepljivija je nego što većina pretpostavlja“, rekao je Entoni Saglimbene, glavni tržišni strateg u Ameriprise Financial u Troji, Mičigen.
Međutim, u decembru se poboljšalo raspoloženje potrošača, dok su inflaciona očekivanja pala na najniži nivo u poslednjih 15 meseci, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Mičigenu.

Fjučers trgovine ukazuju na 77% šanse da će Fed povećati kamatne stope za 50 baznih poena sledeće nedelje, sa 23% šanse za povećanje od 75 baznih poena, pri čemu su te šanse malo promenjene nakon ekonomskih podataka od petka.

Podaci o potrošačkim cenama za novembar, koji treba da budu najavljeni u utorak, pružiće nove tragove o planovima centralne banke za pooštravanje monetarne politike.

Lululemon Athletica Inc oslabio je skoro 13% nakon što je kanadski proizvođač atletske odeće prognozirao prihode i profit za praznični kvartal manji od očekivanog.

Netflix Inc je dobio 3,1% nakon što je Wells Fargo nadogradio giganta za striming video zapisa na „overweight“ sa „equal weight“.

Šta je rejting akcija i kako analitičari ocenjuju akcije kompanija pogledajte ovde.

S&P 500 je pao za 0,73% da bi završio sesiju na 3.934,38 poena.

Nasdaq je pao 0,70% na 11.004,62 poena, dok je Dow Jones Industrial Average pao 0,90% na 33.476,46 poena.

Od 11 sektorskih indeksa S&P 500, 10 je palo, predvođeno energijom, padom od 2,33%, nakon čega je usledio gubitak od 1,28% u zdravstvenoj zaštiti.

Energetski indeks je zabilježio sedmu uzastopnu sesiju gubitaka, što je njegov najduži niz gubitaka od decembra 2018. godine, jer su cijene nafte izgledale postavljene na sedmične gubitke zbog zabrinutosti za recesiju.

Glavni indeksi Volstrita su pali ove nedelje nakon što su zabeležili dva uzastopna nedeljna povećanja. Strahovanje od potencijalne recesije sledeće godine zbog produženog povećanja kamatnih stopa od strane centralne banke opterećuje investitore.

Za nedelju dana, S&P 500 je pao 3,4%, Dow je izgubio 2,8%, a Nasdaq 4%.

Američke akcije okončale su nedavni niz gubitaka u četvrtak nakon što su podaci pokazali da su početna potraživanja za nezaposlene skromno porasla prošle nedelje.

Broadcom Inc je skočio 2,6% nakon što je proizvođač čipova prognozirao prihode za tekući kvartal iznad procena Volstrita.

Boeing Co je porastao za 0,3% nakon što je Rojters izvestio da proizvođač aviona planira da objavi ugovor sa United Airlines-om za narudžbine 787 Dreamliner sledeće nedelje.

Opadajuće akcije nadmašile su one u porastu u okviru S&P 500 za odnos 3,3 prema jedan.

S&P 500 je objavio 5 novih maksimuma i 1 novi pad; Nasdaq je zabeležio 54 nova maksimuma i 213 novih padova.

Obim na američkim berzama je bio relativno mali, sa 9,9 milijardi trgovanih akcija, u poređenju sa prosekom od 10,9 milijardi akcija tokom prethodnih 20 sesija.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter