POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Return on Equity (ROE) – Šta je povrat na kapital?

Return on Equity ili povrat na uloženi kapital (ROE) meri profitabilnost poslovanja u odnosu na vlasnički kapital.

ROE se koristi kako bi se utvrdilo koliko dobro kompanija ostvaruje rast zarade na uloženi novac u poslovanje. Posebno je koristan za procenu performansi kompanije u okviru industrije i za određivanje da li kompanija postaje profitabilnija ili manje profitabilna u poređenju sa svojim prethodnim ROE.

ROE od 15-20% se smatra dobrim. Vrednost iznad 20% može ukazivati na veoma snažne performanse, ali takođe može ukazivati da je menadžment kompanije povećao izloženost riziku tako što se zadužio uz zalog kompanijskih sredstava.

Vrednost ispod 15% može ukazivati na veoma konzervativno upravljanje kompanijom, što takođe može upozoriti na probleme.

Kako izračunati i koristiti ROE?

ROE = Neto dobit / Vlasnički Kapital

Kako biste dobili celokupnu sliku profitabilnosti kompanije pri korišćenju ROE, potrebno je uzeti u obzir neke faktore. Na primer, ROE ne ukazuje na to da li se kompanija oslanja na dug kako bi ostvarila bolje prinose. Ako je kompanija koristila finansijsko zaduženje kako bi ostvarila veći ROE, takođe je preuzela veći rizik. To bi moglo postati značajno pitanje u budućnosti.

Takođe, ROE može biti naduvan kada kompanija otkupi svoje akcije, što smanjuje imenilac u jednačini. Osim toga, ROE u jednoj kompaniji možda ne uključuje nematerijalnu imovinu poput zaštitnih znakova, autorskih prava i patenata, koji su možda uključeni kod drugih kompanija u istoj industriji.

Gde možete naći Informacije o ROE?

Izračunavanje povrata na kapital za svaku kompaniju na Investing.com možete pronaći preko veze Ratios pod karticom Financials (Finansije) glavnog menija. Evo kako to izgleda za Amazon.

image 1
Return on Equity (ROE) - Šta je povrat na kapital? 2

Trenutni povrat na kapital TTM (trailing twelve months) prikazan je u tabeli sa leve strane, a zatim 5YA (5 godišnji prosek) koji je prikazan sa desne strane. Ove brojke su takođe prikazane na grafikonu iznad tabele kako bi se omogućilo lako vizualno poređenje.

Napomena: Prva kolona sa desne strane tabele ROE je za kompaniju, a druga kolona je ROE za industriju, što pruža dodatni ugao gledanja na performanse kompanije u odnosu na industrijske konkurente.

Saznaj kako da pametno investiraš i profitiraš na berzi ovde.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter