POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Šta je Initial Coin Offering (ICO)?

Initial Coin Offering ili ICO je mehanizam koji omogućava novim kriptovalutama da steknu popularnost i tržišnu kapitalizaciju. Ovo je nešto nalik inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) kojom se vrši prva javna ponuda akcija privatne kompanije na berzi, pretvarajući je u javnu kompaniju.

Međutim, ICO-i nisu toliko formalni kao IPO-i, koji obično zahtevaju agente za plasiranje, cene ponuda i detaljne marketinške planove. U stvari, ICO-i su više slični finansiranju projekata i zato se često za njih koristi termin “prodaja masi”. U svetu ICO-a prodaja nove kriptovalute predstavlja investiciju, a ne donaciju.

Kako funkcioniše ICO?

ICO dakle služi za formiranje nove kriptovalute, koje počinje kkreiranjem tzv. belog papira (white paper). White paper detaljno opisuje pravila pomoću kojih će se upravljati digitalnom valutom, uključujući stvaranje novih jedinica kriptovalute, zatim kako će se voditi evidencija i ko će je voditi, i kako će se vrednost prenositi s jednog entiteta na drugi.

White paper takođe detaljno opisuje misiju, odnosno šta projekat pokušava da postigne, ali i koliko novca je potrebno za početak i koliko dugo će ICO trajati.

Tokeni = ICO kriptovalute?

Tokom ICO-a, ‘delovi’ nove kriptovalute nazivaju se tokeni. Proces finansiranja može se izvršiti na nekoliko različitih načina. Ako je broj ponuđenih tokena i njihova vrednost fiksna, kada se dostigne cilj, ICO je završen.

Ako je ponuda tokena fiksna, ali je cilj finansiranja dinamičan, vrednost svakog tokena se određuje kada istekne unapred određeno vreme za ICO. Još jedna opcija za ICO je dozvoliti neograničeno finansiranje po određenoj ceni tokena radi određivanja broja tokena koji treba da budu generisani.

Prednosti i nedostaci ICO-a

Podržavaoci ICO-a pokušavaju da generišu interesovanje za novom kriptovalutom širenjem ideje kroz različite kanale marketinga, što obično nije u nadležnosti formalnih agenata, kao što bi bilo u slučaju IPO-a. Kada se ICO pokrene, uspešan je ako se generiše dovoljno željenog kapitala, bilo u obliku fiat valuta ili drugih kriptovaluta.

Investitori dobijaju svoj deo nove kriptovalute, a prikupljena sredstva se koriste za rast projekta. Ako ICO ne ispuni svoje ciljeve, donatori dobijaju povrat svojih sredstava, a projekat se napušta ili ponovo pokreće.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter