POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

BERZA- Definicija i najveće svetske berze

Berza je tržište hartija od vrednosti ili organizovano tržište, koje ima ključnu ulogu u globalnoj ekonomiji. Ona je prostor gde se pod strogim pravilima odvija trgovina hartijama od vrednosti, novcem i stranim sredstvima plaćanja.

U ovom tekstu ćemo ukratko definisati šta je berza a zatim ćemo se osvrnuti na najveće svetske berze prema tržišnoj kapitalizaciji. Dakle, u ovom tekstu ćeš naučiti:

Berza- Definicija i osnove

Berze su samostalne organizacije sa svojim sopstvenim poslovnim prostorima, članstvom i pravilima. Iako ne izdaju hartije od vrednosti niti učestvuju direktno u trgovini njima, one su vitalne finansijske institucije.

Da bi hartija od vrednosti mogla da se trguje na određenoj berzi, neophodno je da bude registrovana. Iako postoji glavno mesto za registraciju HoV, sam proces trgovine nije više vezan za fizičko mesto, već se odvija putem elektronskih komunikacionih mreža. Ova evolucija omogućava bržu i efikasniju trgovinu uz smanjenje troškova transakcija. Trgovina na berzi je rezervisana za brokerske firme koje su članovi berzi (berzanski brokeri). Međutim, poslednjih godina trgovina je postala višeslojna, obuhvatajući alternativne načine trgovanja putem elektronskih mreža ali i brokera posrednika koji nisu članovi (komisionih brokera).

Važan aspekt trgovine na berzi je trgovina akcijama. Inicijalne javne ponude akcija i obveznica obavljaju se na primarnom tržištu, dok se dalja trgovina nastavlja na sekundarnom tržištu. Trgovina akcijama, predstavlja ključni deo tržišta kapitala. Međutim, dinamika ponude i tražnje na tržištima akcija je podložna mnogim uticajima koji dovode do promena cena akcija.

berza
BERZA- Definicija i najveće svetske berze 4

Njujorška berza (NYSE)

Njujorška berza je najveća svetska berza akcija. Matična kompanija NYSE je Interkontinentalna berza (ICE) nastala kao rezultat spajanja sa evropskim Euronext-om 2007. godine.

Iako su neke njene funkcije prenete na elektronske platforme za trgovanje, i dalje ostaje jedno od vodećih svetskih berzanskih tržišta koje funkcioniše putem aukcije. Svaki stručnjak (market maker) se specijalizuje za određenu akciju, kupujući i prodajući je na aukciji. Ovi profesionalci su suočeni sa konkurencijom elektronskih berzi koje tvrde da su efikasnije – brže izvršavaju naloge i imaju manje razlike u ceni (spreads) između ponude i tražnje.

Kompanije kotirane na NYSE imaju veliki kredibilitet jer moraju da ispune početne uslove za listiranje i da se pridržavaju određenih godišnjih zahteva. Da bi nastavile sa trgovanjem, kompanije moraju da zadrže cenu akcija iznad 4 dolara po akciji.

Mnoge berze sada omogućavaju elektronsko trgovanje. Nema trgovaca i nema fizičke trgovinske aktivnosti. Umesto toga, trgovanje se odvija na elektronskoj platformi i ne zahteva centralizovano mesto gde se kupci i prodavci mogu sresti. Ove berze se smatraju efikasnijim i mnogo bržim od tradicionalnih i svakodnevno obavljaju transakcije u milijardama dolara. Nasdaq je jedna od vodećih svetskih elektronskih berzi.

screen with graph it that says word financial it
BERZA- Definicija i najveće svetske berze 5

Nasdaq

Nasdaq se ponekad naziva tržištem “zasnovanom na ekranu” jer su kupci i prodavci povezani samo putem računara preko telekomunikacione mreže. Tržišni učesnici, takođe poznati kao trgovci, imaju svoj inventar akcija. 

Na Nasdaq- se listiraju akcije tehnoloških kompanija koje su ispunile stroge uslove kako bi se listirale na berzi. Nasdaq ima zahteve za kotaciju slične NYSE. Na primer, akcija mora održavati minimalnu cenu od 4 dolara. Ako kompanija ne ispuni ove zahteve, može biti skinuta sa liste i prebačena na vanberzansko (OTC) tržište. Na primer, na Njujorškoj berzi (NYSE), ako se cena akcije zatvori ispod 1 dolar tokom 30 uzastopnih trgovačkih dana, berza će pokrenuti postupak skidanja sa liste.

NYSE i Nasdaq su dve najpoznatije i najveće berze u svetu. Međutim, postoji još veliki broj berzi i to na svakom kontinentu. Na primer, najveća berza u Kanadi je Toronto Stock Exchange

Gotovo svaka zemlja u Evropi ima svoju berzu, ali samo pet se smatraju glavnim i imaju tržišnu kapitalizaciju veću od hiljadu milijardi američkih dolara. Dve od deset najvećih globalnih berzi su evropske. 

Euronext

Najveća berza u Evropi je Euronext, koja objedinjuje pet tržišta smeštenih u Amsterdamu, Briselu, Dablinu, Lisabonu, Londonu, Oslu i Parizu. Euronext berza je zabeležila značajan porast ukupne tržišne kapitalizacije između 2020. i 2021. godine. Prema podacima iz novembra 2022. godine, kompanija za luksuzne proizvode LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton bila je najveća kompanija kotirana na Euronext berzi prema tržišnoj kapitalizaciji. Na globalnom nivou, Euronext berza je sedma po veličini.

Londonska berza

Londonska berza (LSE) je druga najveća berza u Evropi i osma najveća u svetu. Prema podacima iz novembra 2022. godine, na LSE je trgovalo 1.963 kompanija, a ukupna tržišna kapitalizacija LSE iznosila je oko 3,7 hiljada milijardi britanskih funti.

Azijske berze

Do maja 2023. godine, Šangajska berza je imala najveću domaću tržišnu kapitalizaciju među berzama u Aziji, koja je iznosila preko 7 hiljada milijardi američkih dolara. Na drugom mestu se nalazi Japan Exchange Group, a sledi je Shenzhen Stock Exchange.

20230809112452 fpdl.in man looks screen that says stock market 7023 8223 large
BERZA- Definicija i najveće svetske berze 6

Značajne berze u regionu Azija-Pacifik su Tokijska berza u Japanu, Šangajska i Shenzhen berza na kopnu Kine, Hongkonška berza u Hong Kongu i Bombajska berza u Indiji, koja je takođe najstarija berza u Aziji. 

Sada kada znate koje su najveće berze u svetu, naredni korak je da naučite kako da investirate na berzi. 

Možda će te zanimati i ovaj tekst:


Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter