POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Šta je ekonomski kalendar i kako utiče na berzu?

Ekonomski kalendar je lista ili kalendar zakazanih ekonomskih događaja, informativnih izveštaja i izveštaja fokusiranih na ekonomske aktivnosti jedne zemlje ili regiona. On može imati značajan uticaj na lokalna i globalna finansijska tržišta.

Ekonomski kalendar uključuje redovne ekonomske izveštaje i podatke koje objavljuju državne agencije i druge istraživačke institucije, sastanke i saopštenja o monetarnoj politici i operacijama centralnih banaka, kao i aktivnosti i najave vlada o finansiranju. Ekonomski kalendar takođe obuhvata zakazane događaje koji se ne dešavaju redovno, ali mogu uticati na tržište, uključujući kongresna saslušanja, nastupe političkih lidera, sastanke šefova država i političke događaje poput izbora.

ekonomski kalendar
Šta je ekonomski kalendar i kako utiče na berzu? 4

Događaji u ekonomskom kalendaru koji značajno utiču na tržišta

Ovi događaji mogu stvoriti volatilnost na berzi koja povećava izloženost riziku. Poznavanjem rasporeda ovih glavnih ekonomskih događaja, trgovci mogu prilagoditi svoje portfolije u skladu sa svojim investicionim ciljevima. Takođe, neki instrumenti, kao što su valute ili industrijske sirovine, često će se pouzdano kretati na određenim izveštajima.

Neki događaji iz ekonomskog kalendara se dešavaju redovno – nedeljno, mesečno, tromesečno ili godišnje – sa različitim potencijalima da utiču na tržišta. Investitori i finansijski profesionalci pažljivo prate ove događaje kako bi dobili indikacije o tržištu i ekonomskim uslovima.

Neki primeri događaja koji se dešavaju određenih dana u nedelji, mesecu ili kvartalu su izveštaji o zapošljavanju i inflaciji, aktivnosti i najave o finansiranju vlade i sastanci centralnih banaka.

Drugi elementi kalendara zavise više od aktuelnih događaja. To može uključivati saslušanja o imenovanju novog predsednika centralne banke, govorne nastupe centralnih bankara i sastanke šefova država. Svaki zakazani događaj koji može uticati na ekonomske uslove ili tržišnu aktivnost može se smatrati delom ekonomskog kalendara.

Kako koristiti Investing.com Ekonomski Kalendar?

Podrazumevano podešavanje Ekonomskog Kalendara na Investing.com uključuje sve glavne svetske ekonomske događaje, razvrstane prema značajnim ekonomskim događajima zakazanim za tekući dan, za najveće razvijene zemlje ali i tržišta u razvoju.

Opcije na vrhu tabele omogućavaju korisnicima da pretraže druge vremenske zone, uključujući rezultate iz prethodnog dana, kao i širi pregled za tekuću nedelju i nedelju unapred. Za određeniju pretragu, koristite dugme kalendara za prilagođavanje filtera po datumu ili datumima.

Dugme za filter u desnom uglu iznad tabele omogućava korisnicima da izaberu samo događaje koje žele da vide na Ekonomskom Kalendaru, bilo po konkretnoj zemlji, kategoriji ili stepenu važnosti za tržišta.

image 1
Šta je ekonomski kalendar i kako utiče na berzu? 5

Direktno ispod tabele sa vremenskim okvirima nalazi se padajući meni koji omogućava podešavanje kalendara na vašu lokalnu vremensku zonu. Kliknite na strelicu da biste pronašli i izabrali željenu vremensku zonu.

Za dublju analizu određenog događaja na Ekonomskom Kalendaru, kliknite na naziv događaja unutar kalendara. Link vodi korisnike na stranicu posvećenu tom događaju.

image 2
Šta je ekonomski kalendar i kako utiče na berzu? 6

Na novoj stranici se pojavljuje detaljan opis ili definicija samog događaja i njegov značaj za tržišta. U mnogim slučajevima postoji i grafikon koji se može prilagoditi kako bi pružio agregirani prikaz prethodnih događaja.

Saznaj kako da pametno investiraš i profitiraš na berzi ovde.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter