POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Šta je EBITDA? Definicija i formula

EBITDA

Akronim EBITDA označava dobit pre kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization). To je mera operativne performanse kompanije.

Ova kalkulacija je važna procena osnovnih poslovnih operacija kompanije pre nego što se uzmu u obzir kapitalna struktura, zaduženje i nefinansijski elementi kao što je deprecijacija. Ako kompanija ne izgleda profitabilno kada se procenjuje prema drugim merama kao što su slobodni gotovinski tok ili operativni prihod, analitičari koriste EBITDA da utvrde da li je problem nešto van oblasti osnovnih operacija poslovanja.

EBITDA formula

EBITDA = Operativni Profit + Troškovi Deprecijacije + Troškovi Amortizacije

(U gornjoj jednačini, Operativni Profit već isključuje kamate i poreze)

Izuzimanje ovih komponenti iz zarade omogućava analitičarima da se fokusiraju na osnovno poslovanje. Kompanije u istoj industriji mogu imati veoma različite troškove kamata u zavisnosti od načina finansiranja koji je postignut.

S obzirom na to da finansijska struktura kompanije nije deo njenog osnovnog poslovanja, nije uključena u računanje EBITDA. Ovo olakšava ciljanje osnovnog poslovanja kompanije i čini proces efikasnijim.

Porezi koje kompanije plaćaju za poslovanje u određenoj zemlji ili regionu takođe mogu znatno varirati. Iako porezni troškovi imaju uticaj na krajnji rezultat, izbacivanje ovih troškova iz EBITDA fokusira profitabilnost svake kompanije na precizniji način.

Šta je Deprecijacija i Amortizacija?

Deprecijacija i amortizacija (D&A) su rezultat odluka koje je menadžment kompanije donosio u prošlosti, što nije važno kada se procenjuje zdravlje trenutnog poslovanja kompanije. Deprecijacija fizičkih osnovnih sredstava kompanije, npr. zgrada, vozila, itd., je neizbežna zbog troškova habanja i istrošenosti, ali ove kalkulacije mogu biti nesistematične zavisno o metodama korišćenim za njihov izračun. Isto važi i za troškove amortizacije, kao što su patenti, koji su nematerijalna sredstva.

Na primer, izračunavanje EBITDA za Alphabet (NASDAQ:GOOGL) može se izvršiti tražeći komponente gornje jednačine, koje su dostupne za kvartalne i godišnje periode.

picdeff21d373d60a400ea5bb5867a3da18

Treba koristiti EBITDA sa oprezom: neki investitori smatraju da je operativna veština kompanije nevažna ako je ostatak poslovanja loše strukturiran. Ovo je slično skupoj kući sagrađenoj na pesku; manje je vredna ako je osuđena na propast zbog fatalne greške.

Saznaj kako da pametno investiraš i profitiraš na berzi ovde.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter